1.7 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialNoi detalii despre presupusul atacator din trenul Thalys

Noi detalii despre presupusul atacator din trenul Thalys

Presupusul autor al atacului din Thalys ar putea fi un marocan în vârstă de 26 de ani, semnalat în februarie 2014 Franţei de către autorităţile spaniole ca islamist radical, a declarat sâmbătă, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, relatează Mediafax

Semnalarea sa a determinat “imediat” Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI) să emită împotriva lui o fişă de supraveghere “S”, pentru a-l putea repera în cazul unei prezenţe pe teritoriul francez, a precizat ministrul francez de Interne.

Citeşte şi: Atentatul din trenul Thalys. Dezvăluirile eroilor care au oprit un masacru

“Este mai bine să rămânem prudenţi în ceea ce priveşte identitatea sa, care nu a fost încă stabilită cu certitudine în momentul în care vă vorbesc. Dacă identitatea pe care el o declară va fi confirmată, ea ar corespunde aceleia a unui individ de naţionalitate marocană, în vârstă de 26 de ani, semnalat de către autorităţile spaniole serviciilor de informaţii franceze în februarie 2014 din cauza apartenenei sale la mişcarea islamistă radicală“, a declarat Cazeneuve într-o conferinţă de presă.

S-a dovedit, în cazul în care profilul va fi confirmat, că a avut reşedinţă în 2014 în Spania, iar apoi, în 2015, în Belgia, a declarat ministrul. “Ancheta (…) urmează să stabilească foarte precis trasabilitatea parcursului şi deplasărilor acestui terorist”, a adăugat el.

Individul li s-a prezentat anchetatorilor, iniţial, sub o altă identitate, care era “necunoscută serviciilor”, ceea ce explică prudenţa lui Bernard Cazeneuve, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată doarului.

Bărbatul a fost transferat sâmbătă dimineaţa la Levallois-Perret (Hauts-de-Seine), la sediul Subdirecţiei Antiteroriste a Poliţiei Judiciare şi DGSI, unde este menţinut în continuare în arest preventiv. Această procedură poate dura până la 96 de ore.

Parchetul Antiterorist a fost însărcinat cu ancheta de partea franceză.

Parchetul federal belgian a anunţat sâmbătă că a deschis, la rândul său, o anchetă, deoarece suspectul a urcat la bordul trenului pe ruta Amsterdam-Paris în Gara din Bruxelles.

Suspectul, care a rănit două persoane pe când trenul se afla la Oignies – una prin împuşcare, pe cealaltă cu un cutter -, a fost imobilizat de mai mulţi pasageri.

Potrivit primelor mărturii, un călător francez, care s-a întâlnit cu el în timp ce se ducea la toaletă, a încercat primul să îl oprească, dar acesta a tras mai multe focuri de armă, a declarat Bernard Cazeneuve.

Apoi, doi pasageri de naţionalitate americană l-au imobilizat la podea şi l-au dezarmat.

În această confruntare a fost rănit unul dintre cei doi americani cu cutterul. Un glonţ se pare că l-a atins pe un pasager francezo-american care stătea la locul lui, a precizat ministrul de Interne. Cei doi bărbaţi sunt spitalizaţi la Lille şi Arras, unde trenul a fost oprit, iar suspectul arestat. Prognosticul lor vital nu era angajat.

François Hollande a discutat sâmbătă dimineaţa la telefon cu aceşti pasageri, al căror “curaj” şi “sânge rece” a fost salutat de Executiv şi care au permis “evitarea unei drame”, a subliniat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Citeşte şi: Anchetă în Belgia, după atacul dintr-un tren francez

Hollande urmează să-i primească “în zilele următoare” la Palatul Elysée, pentru a le “prezenta recunoştinţa Franţei”.

“Ar fi putut să fie un adevărat carnagiu”, a declarat britanicul Chris Norman, care a contribuit, de asemenea, la neutralizarea suspectului.

Bărbatul era înarmat cu o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov, nouă încărcătoare, un pistol automat şi un cutter, a precizat Bernard Cazeneuve.

Ministrul a trimis în noaptea de vineri spre sâmbătă o telegramă tuturor prefecţilor, pentru a le “aminti principiile vigilenţei şi supravegherii” necesare la bordul trenurilor.

“Aceste instrucţiuni de vigilenţă sunt valabile totodată pentru întregul sistem al transporturilor, aerogărilor, staţiilor de metrou, RER, tramvai, în cadrul nivelului vigipirate aflat în prezent în vigoare”, a spus el, subliniind că ameninţarea este “foarte ridicată”.

Bernard Cazeneuve a dat asugurări că se află “în contact” cu omologii săi din ţările vecine care au legături feroviare cu Franţa, “pentru a consolida dspoziţiile deja adoptate cu privire la securitate în aceste trenuri”.

De la atentatele jihadiste care s-au soldat cu 17 morţi, în ianuarie, un dispozitiv de securitate consolidată a fost implementat în Franţa, iar o serie de atentate au fost dejucate.

Cele mai citite

Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune si reforme, vizită anulată la Galați

În perioada 27 – 28 noiembrie 2023, Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, avea programată o vizită în România, la Galați și...

Italia a câștigat „Salatiera de Argint” după 47 de ani de așteptare

Echipa masculină de tenis a Italiei a câştigat Cupa Davis, după ce a învins în finală Australia, cu scorul general de 2-0. Reprezentanţii Italiei s-au...

Ce vor cumpăra românii de Crăciun? – studiu

Pe măsură ce sezonul sărbătorilor se apropie, un sondaj realizat de Klarna, rețeaua globală de plăți și destinație de cumpărături bazată pe inteligență artificială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă