30 C
București
marți, 9 iulie 2024
AcasăSpecialNivelul primei, in disputa

Nivelul primei, in disputa

Pretul asigurarii obligatorii a locuintelor, respectiv valoarea asigurata si prima aferenta, nu poate fi stabilit inainte de a se cunoaste costul reasigurarii, a afirmat ieri Florentina Almajanu, secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Aceasta a declarat ca organizatia considera ca „inacceptabila stabilirea primei de asigurare atat timp cat inca nu se cunoaste costul reasigurarii”.

Pe de alta parte insa, Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor – institutia care a initiat proiectul legislativ -, a declarat ca nivelul estimativ al primei de reasigurare care va fi platita pe piata externa va fi cunoscut spre sfarsitul acestui an, dupa incheierea negocierilor intre brokerii internationali de profil si companiile de reasigurare. „Vom mandata un numar de brokeri sa negocieze cu marii reasiguratori internationali in vederea stabilirii cuantumului primei de reasigurare. Sper ca discutiile sa se incheie pana la finele acestui an”, a declarat Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
El a explicat ca societatea care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor va plati reasiguratorului prima aferenta in functie de gradul de cuprindere a locuintelor in asigurare.
„Astfel spus, daca gradul de cuprindere se va situa la 50% din totalul locuintelor, prima de reasigurare va avea un anumit cuantum. Pe masura ce acest grad va creste, societatea va putea sa faca plati suplimentare in contul reasigurarii”, a explicat Popescu. Totodata, el a precizat ca, indiferent de rezultatul negocierilor cu reasiguratorii internationali, cuantumul primei de asigurare care va fi platit de proprietarul de locuinta nu se va schimba.

De la facultativ
la obligatoriu

Potrivit proiectului de lege initiat de Ministerul Administratiei si Internelor, persoanele fizice vor fi obligate sa isi asigure locuintele aflate in proprietate personala impotriva dezastrelor naturale. Valoarea primei anuale se va situa intre 10 si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii unitatii locative. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, in timp ce nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Cei care doresc sa isi asigure locuinta la o valoare de piata vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. Popescu a amintit ca legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor este prevazuta sa intre in vigoare la finele lunii iunie 2007. Potrivit datelor estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in prezent, mai putin de 10% din locuintele din Romania sunt asigurate.

Pagube de 1,5 miliarde de euro in 2005

Valoarea pagubelor provocate de inundatiile din anul 2005 s-a ridicat la 1,5 miliarde de euro, a declarat secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Paul Victor Dobre. Acesta a precizat ca evenimentele de anul trecut si din prima parte a acestui an au impus aparitia unui astfel de proiect, pentru prevenirea efectelor negative generate de riscurile catastrofale, cum ar fi inundatiile, alunecarile de teren sau cutremurele.
Radu Mircea Popescu a spus ca, potrivit legii, se va infiinta o societate comerciala pe actiuni formata din companii de asigurare autorizate sa vanda polite care sa acopera riscuri de catastrofa, care va functiona ca un pool. El a precizat ca statul va acorda acestei societati un imprumut in valoare de pana la 300 milioane de euro, pentru plata primelor de reasigurare. „Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmatorii doi ani. In plus, o parte din acest imprumut va capitaliza societatea”, a spus Popescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă