31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalHamas dă vina pe Netanyahu pentru împiedicarea negocierilor de pace

Hamas dă vina pe Netanyahu pentru împiedicarea negocierilor de pace

Hamas, în declaraţia de astăzi, a invitat mediatorii să intervină împotriva a ceea ce defineşte drept „manevrele şi crimele” lui Netanyahu.

După ce Hamas a decis să renunţe la unele solicitări, precum o încetare permanentă a focului la începutul primei faze a armistiţiului, primind în schimb asigurarea că ţara evreiască va intra în negocieri permanente privind încheierea războiului, premierul israelian, tot sub presiunea celor mai extremişti exponenţi ai guvernului său, în ajunul plecării delegaţiei sale în Egipt, a propus patru condiţii.

În primul rând, reiterând că războiul nu se încheie până când Israelul nu-şi va atinge obiectivul de distrugere a Hamas, apoi blocând contrabanda cu arme din Egipt în Gaza, maximizând numărul de ostatici vii care urmează să fie eliberaţi şi împiedicând ca teroriştii să se poată întoarce în nord.

Hamas, în declaraţia de astăzi, a invitat mediatorii să intervină împotriva a ceea ce defineşte drept „manevrele şi crimele” lui Netanyahu. Premierul se trezeşte pe două terenuri mişcătoare. Pe de o parte, demonstraţiile familiilor ostaticilor care îl împing să accepte un acord cu orice preţ pentru eliberarea celor peste o 100 de ostatici care se află în Gaza de 9 luni.

Pe de altă parte este ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich, care, arătând o fotografie a liderului Hamas din Gaza, Yaya Sinwar, a spus că acceptarea unui acord cu Hamas ar constitui „o înfrângere şi umilire pentru Israel şi o victorie pentru Sinwar”.

Astăzi, Netanyahu a primit şi un apel telefonic de la premierul Italiei, Giorgia Meloni, cu privire la situaţia din Gaza şi din regiune. Meloni speră într-o încetare durabilă a focului şi eliberarea ostaticilor aflaţi în mâinile Hamas.

În Fâşie, războiul continuă fără încetare. Premierul israelian este din ce în ce mai convins că presiunea militară şi deficitul de arme, după ce graniţa cu Egiptul a fost închisă, împing Hamas să dea înapoi.

Potrivit unei investigaţii AP, mulţi membri ai Hamas, precum şi mai multe ţări, au făcut presiuni asupra lui Sinwar, care reprezintă aripa radicală, să accepte acordul cu Israelul, renunţând chiar la unele condiţii precum încheierea imediată a războiului.

Netanyahu reafirmă că va aduce acasă toți ostaticii ținuți de Hamas

Israelul nu cedează în faţa terorismului, a spus premierul israelian, afirmând că s-a angajat să aducă acasă toţi ostaticii.

„Nu vom renunţa până când nu vom finaliza misiunea şi nu îi vom aduce acasă pe toţi ostaticii – atât pe cei vii, cât şi pe cei morţi”, a adăugat Netanyahu, potrivit Sky News.

Israelul afirmă că peste 130 de ostatici au rămas în Gaza, iar aproximativ un sfert dintre aceştia ar fi morţi.

Forţele israeliene au salvat sâmbătă patru ostatici în viaţă din centrul Fâşiei Gaza, a declarat armata. Potrivit Poliţiei, un ofiţer al forţelor speciale israeliene a fost ucis în timpul operaţiunii de recuperare a ostaticilor, scrie Sky News.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă