32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăGeoană: Summitul istoric al NATO va pune accent asupra regiunii Mării Negre...

Geoană: Summitul istoric al NATO va pune accent asupra regiunii Mării Negre și a Balcanilor de Vest

Reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) care începe marţi la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii, este un summit istoric şi va pune accent deosebit asupra regiunii Mării Negre şi pe zona Balcanilor de Vest, a declarat, luni seară, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Sărbătorim 75 de ani de la înfiinţarea alianţei noastre, o alianţă care a asigurat ţărilor membre în trecut, în prezent şi în viitor pace, stabilitate, securitate. Este considerată, pe bună dreptate, cea mai importantă şi de succes alianţă din istoria umanităţii. Deci, o aniversare istorică, dar şi un moment istoric de o complexitate fără precedent. Într-adevăr, securitatea Europei este zdruncinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în Orientul Mijlociu situaţia rămâne foarte complicată, în zona Asia-Pacific lucrurile nu sunt nici acolo atât de liniştite pe când ne-am dori. E un moment de mare transformare şi acest summit de la Washington, unde liderii noştri se vor întâlni pentru a lua decizii cu adevărat istorice, încearcă să răspundă provocărilor, aşa cum am făcut-o de-a lungul istoriei. Unul – apărare şi descurajare pe fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat, inclusiv pe Flancul estic, inclusiv la noi, în România. Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagră, pentru zona Balcanilor de Vest, în general, pe ceea ce înseamnă provocările pe care agresivitatea Federaţiei Ruse ni le aduce şi ni le va aduce în continuare”, a afirmat Mircea Geoană la Antena 3.

Alte teme care vor fi abordate, potrivit secretarului general adjunct al NATO, sunt producţia de apărare şi utilizarea „cu cap” a fondurilor în aceste sens.

„Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate naţională şi colectivă, de primă calitate. Vom discuta şi despre ceea ce înseamnă asta pentru renaşterea industriei de apărare în Europa şi, sper eu, şi în ţara noastră, în România, pentru că avem potenţial ingineresc, potenţial de locuri de muncă bine plătite şi e bine să fim pregătiţi şi pentru a profita de acest moment de inflexiune”, a adăugat el.

Situația din Ucraina și din Republica Moldova este pe agenda summitului

Sprijinul pentru Ucraina, susţinerea Republicii Moldova, „care este sub un asalt extrem de vicios de natură hibridă din partea Federaţiei Ruse”, modul în care ţările NATO vor putea contracara agresivitatea Federaţiei Ruse sunt alte subiecte de discuţie.

„Rusia nu are potenţialul şi nici intenţia de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument, de la atacuri cibernetice, dezinformare, folosirea şi interferarea în alegerile noastre, atacuri împotriva infrastructurilor critice ale alianţei noastre, deci, o zonă de maximă atenţie la adresa agresivităţii crescânde a Federaţie Ruse”, a evidenţiat oficialul NATO.

Mircea Geoană a subliniat că de modul în care se va termina războiul din Ucraina va depinde felul în care securitatea europeană şi securitatea globală vor arăta pentru decenii de acum încolo.

„Dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu va primi sprijinul nostru, va avea dificultăţi masive pe front. Iar lecţia învăţată şi de Rusia, şi de China, şi de Iran, şi de Coreea de Nord este că agresiunea militară produce efecte şi că nu există consecinţe. De aceea încercăm să facem un efort suplimentar de a-i susţine, de a-i susţine atât militar, cât şi economic şi financiar”, a mai declarat el.

În ceea ce priveşte Armata României, a apreciat că „este încă mult de investit”.

„Suntem pe un drum bun şi, cu cât vom avea un consens politic în România, dincolo de ciclurile electorale, dincolo de un preşedinte sau altul, dincolo de un guvern sau un ministru sau altul, vom putea să dăm Armatei noastre ceea ce are nevoie de la noi, ceea ce noi avem nevoie de la dânşii. Nu putem să lăsăm doar pe alţii să ne apere. Avem nevoie şi noi de putere militară şi de renaşterea industriei de apărare din România”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) începe la 9 iulie 2024 la Washington, D.C., în Walter E. Washington Convention Center, unde timp de trei zile (9-11 iulie) liderii statelor membre şi ai statelor partenere ale organizaţiei vor discuta cele mai importante chestiuni care vizează agenda prezentă a NATO, marcând totodată într-un cadru istoric cei 75 de ani de existenţă ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit https://www.nato.int.

Delegații români la summit-ul NATO de la Washington au plecat cu avioane militare

Nicolae Ciucă a plecat la Summitul NATO din Washington cu un avion militar SPARTAN.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă