25.6 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiScurgere de date istorică! 10 miliarde de parole unice, divulgate

Scurgere de date istorică! 10 miliarde de parole unice, divulgate

Cea mai mare „colecție” de parole furate vreodată a fost dezvăluită pe o piață notorie de criminalitate, conform cercetătorilor în securitate cibernetică de la Cybernews, notează presa internațională.

10 miliarde de parole unice, divulgate

Această scurgere, denumită RockYou2024 de către autorul său original „ObamaCare,” conține un fișier cu aproape 10 miliarde de parole unice în text simplu.

Se presupune că aceste parole au fost adunate dintr-o serie de breșe de date și hack-uri acumulate pe parcursul mai multor ani, fiind postate pe 4 iulie și prezentate drept cea mai extinsă colecție de parole furate și divulgate vreodată văzută pe forum.

În esență, scurgerea RockYou2024 este o compilație de parole reale utilizate de persoane din întreaga lume. Dezvăluirea unui număr atât de mare de parole pentru cei rău intenționați crește substanțial riscul atacurilor cibernetice,

au declarat cercetătorii pentru Cybernews.

Compilația RockYou2024 nu a apărut din senin. În urmă cu trei ani, Cybernews a publicat o poveste despre compilația de parole RockYou2021, cea mai mare la acea vreme, cu 8,4 miliarde de parole în text simplu.

Conform analizei echipei asupra RockYou2024, atacatorii au dezvoltat setul de date prin explorarea internetului pentru scurgeri de date, adăugând alte 1,5 miliarde de parole din 2021 până în 2024 și crescând setul de date cu 15%.

Compilația RockYou2021, o extindere a unei breșe de date din 2009, includea zeci de milioane de parole de utilizatori pentru conturi de social media.

De atunci însă, compilația a crescut exponențial. Cel mai probabil, ultima versiune RockYou conține informații colectate din peste 4.000 de baze de date pe parcursul a mai bine de două decenii.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă