17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialNicolas Sarkozy, în vizorul unei asociaţii ANTICORUPŢIE. Vezi de ce a fost...

Nicolas Sarkozy, în vizorul unei asociaţii ANTICORUPŢIE. Vezi de ce a fost depusă o PLÂNGERE împotriva fostului preşedinte francez

O asociaţie anticorupţie, Anticor, a depus o plângere pentru favoritism şi deturnare de fonduri publice în timpul comandării de sondaje pentru preşedinţia franceză, vizându-l indirect pe Nicolas Sarkozy, a anunţat miercuri avocatul acestuia, citat de AFP, potrivit Mediafax.

 

Această nouă plângere a asociaţiei îi vizează în special pe fostul şef al statului şi firmele care au încheiat contracte cu Elysée, în special compania Publifact a consilierul său Patrick Buisson, a precizat magistratul Jérome Karsenti pentru AFP, confirmând o informaţie apărută în cotidianul Le Monde.

Anticor a depus o primă plângere în 2010, dar ancheta a fost blocată de Curtea de Apel din Paris din cauza imunităţii penale a şefului statului.

În noua sa plângere, consultată de AFP, asociaţia extinde infracţiunile vizate, în special cele de deturnare de fonduri publice şi se sprijină pe documentele (facturi, convenţii, contracte) strânse de militantul ecologist Raymond Avrillier.

“S-a dovedit la lectura sondajelor efectuate că unele ţin de interesul privat sau partizan al lui Nicolas Sarkozy şi, prin urmare, au fost realizate în scopuri străine de funcţia sa. Aceste fapte constituie delictul de deturnare de fonduri publice”, potrivit plângerii.

Ca şi în 2010, Anticor vizează contractele încheiate în 2007 între preşedinţie, reprezentată de directoarea de cabinet Emmanuel Mignon, şi compania Publifact a fostului jurnalist de extremă dreapta Patrick Buisson pentru o valoare evaluată la trei milioane de euro pentru sondaje şi recomandări.

Dar asociaţia vizează şi alte contracte, până în prezent neincluse în prima plângere, cum ar fi cea între Elysée şi compania Publi-Opinion a lui Georges Buisson, fiul lui Patrick Buisson, sau cu firma Giacometti-Peron. Pierre Giacometti a fost consilierul preşedintelui Nicolas Sarkozy şi este unul dintre liderii acestui cabinet.

Cele mai citite

Festivalul de artă stradală de la Buzău devine internațional. Sunt așteptați peste 20.000 de oameni

Peste 20.000 de oameni sunt așteptați la festivalul de artă stradală de la Buzău, care, la ediția din anul 2024, devine un eveniment internațional. Festivalul...

Farul – Universitatea Craiova 3-3. Remontada de senzație la Ovidiu! „Marinarii” ratează cupele europene

Farul Constanţa a remizat pe teren propriu cu Universitatea Craiova, scor 3-3, după ce în minutul 72 conducea cu 3-0. Eroul oltenilor a fost...

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se laudă cu proiectele din ultimii ani

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat marți, în cadrul unei declarații la Craiova, importanța investițiilor în sectorul sănătății din România în...
Ultima oră
Pe aceeași temă