23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialNew York Times: Germania luptă împotriva plagiatului. Victor Ponta rămâne imun la...

New York Times: Germania luptă împotriva plagiatului. Victor Ponta rămâne imun la flagelul care a cuprins politicienii Europei

Universităţile din Germania încearcă să impună reguli dure pentru a opri numărul tot mai mare de doctori-politiceni care au dobândit acest titlu academic prin fraudă. Confruntată cu aceeşi boală, România pare să încurajeze această practică.

 

“Ioan Mang, specialist în computere a fost forţat să demisioneze din poziţia de Ministru al Educaţiei după ce au existat suspiciuni că ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţiifică apărută sub propria semnătură. A părăsit funcţia în mai anul trecut. Premierul Victor Ponta a refuzat să demisioneze în pofida acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse în ceea ce priveşte redactarea tezei sale de doctorat”, aminteşte New York Times la finalul unui articol în care atrage atenţia că univeristăţile şi mediul academic german sunt pregătite să instituie reguli foarte dure pentru a împiedica apariţia de noi cazuri de plagiat.

Boala care nu se tratează la Bucureşti

 În contrapondere, la Bucureşti, Camera Deputaţilor a votat mai multe modificări la Legea Educaţiei, care vor îngreuna procedurile de anulare a diplomelor frauduloase şi de anulare a titlului de doctor.

Asta, în timp ce Germania, după cum scrie cotidinul american vrea cu orice preţ să le simplice şi să impună o toleranţă zero faţă de orice încercare de fraudă.

“Lista politicienilor germani acuzaţi că au plagiat în lucrarea lor de doctorat continuă să crească la doi ani după ce popularul politician Karl Theodor zu Guttenberg a fost nevoit să demisioneze din poziţia de ministru al apărării după ce s-a dovedit că a plagiat în teza sa de doctorat. Din martie 2011, zeci de politicieni au fost nevoiţi să renunţe la titlul de doctor”, scrie New York Times care arată că în societatea germană se doreşte o reexaminare urgentă a diplomelor academice dar şi o evaluare a rolului pe care un doctorat îl are atunci când un candidat aplică pentru o anumită poziţie pe piaţa muncii.

Nu toţi pliticienii germani au ales să renunţe la titlu. Silvana Koch-Mehrin, membru al Parlamentului European, a pierdut apelul în instanţă făcut după ce Universitatea Heidelberg i-a retras titlul de doctor, judecătorul susţinând că viciile de procedură invocate de politician nu stau în picioare.

Profit de 10.000 euro anual

Consiliul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Düsseldorf i-a retras   titlului de doctor ministrului german al educaţiei Annette Schavan după ce aceasta a fost acuzată de plagiat, mai aminteşte New York Times.

În acest context, mediul academic german a intrat în panică. Matthias Jaroch, purtător de cuvânt al unei asociaţii a profesorilor universitari a explicat pentru ziarul american că “fiecare caz de plagiat nedovedit este o bombă cu ceas pentru universităţi”.

Debora Weber-Wulff, profesor la Univeresitatea din Berlin susţine că “universităţile sunt speriate”. Profesorul spune că doctoranzii ar trebui să instruiţi asupra modului în care se redactează corect o lucrare şi crede că este necesară achizţionarea de noi soft-uri pentru descoperirea cazurilor de plagiat.

Tentaţia de a dobândi un plagiat este foarte mare, deoarece spun specialiştii germani, cel care are un asemenea titlu se poate aştepta la câştiguri anuale mai mari cu 10.000 de euro.

 De ce se vor româniii, doctori

 În România, guvernul a propus modificarea Art. 146 din Legea Educaţiei cu următoarea formulă: “Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedeşte, prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară»”. “Aceast paragraf este văzut de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ca pe o “îngreunare a procedurilor, o concesie făcută mafiei diplomelor universitare, e un tertip pentru a face aproape imposibilă retragerea diplomelor frauduloase”.

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...
Ultima oră
Pe aceeași temă