27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialNe ameninţă noi furtuni solare

Ne ameninţă noi furtuni solare

Oamenii de ştiinţă au atras atenţia în ultimele luni că Soarele s-a trezit dintr-o lungă letargie şi că se pregăteşte să intre într-o activitate nemaiîntâlnită până acum. Aceste mişcări solare provoacă explozii care, dacă ajung la un anumit grad de violenţă, ar putea “prăji” întregul nostru sistem electric şi desfiinţa sistemele de comunicaţie şi de navigaţie prin satelit, scrie ziarul ABC, citat de Agerpres.

Deja s-au înregistrat câteva din aceste erupţii cu o forţă neobişnuită, deşi deocamdată nu au fost decât un avertisment.

Acum noua şi impresionanta imagine a astrului captată de NASA arată ceva deloc liniştitor: o gaură în coroana solară, o zonă unde câmpul magnetic se deschide şi permite activitatea vânturilor solare.

Spre această gaură se poziţionează acum Pământul, ceea ce ar putea produce o furtună geomagnetică ce s-ar face simţită şi pe Terra.

Această nouă imagine a Soarelui a fost obţinută la 20 de august cu ajutorul unui instrument proiectat pentru a obţine imagini helioseismice magnetice (HMI) cu care este echipată sonda SDO.

Liniile câmpului magnetic sunt codificate în culori: cele albe arată câmpurile magnetice închise – altfel spus cele care nu lasă să scape vânturile solare – iar liniile aurii, câmpurile deschise care sunt permeabile acestor vânturi.

Pentru oamenii de ştiinţă, înţelegerea acestui mecanism este foarte importantă, având în vedere că, după părerea lor, furtunile solare sunt provocate de schimbările de structură şi de conexiune a acestor câmpuri.

Găurile din coroana solară sunt vaste regiuni mai puţin dense şi mai reci decât ariile care le înconjoară.Gaura permite un flux constant de înaltă densitate a plasmei şi provoacă o creştere în intensitate a efectelor vântului solar asupra Terrei, atunci când o gaură de acest tip se poziţionează în dreptul planetei noastre.

Cele mai citite

Edward Iordănescu spune că echipa națională este pregătită pentru EURO 2024. “Am convingerea că suntem gata de luptă!”

Edward Iordănescu, selecționerul "tricolorilor", a transmis că echipa este pregătită pentru meciul de debut și pentru Campionatul European. România va întâlni echipa Ucrainei, luni, la...

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...

EURO 2024: Ungaria-Elveția 1-3. Căpitanul maghiar Dominik Szoboszlai a intrat în istorie

Ungaria - Elveția, cel de-al doilea meci al Campionatului European din Germania, s-a încheiat cu succesul elvețienilor, scor 3-1, potrivit Digi Sport 1. Partida de...
Ultima oră
Pe aceeași temă