26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialNĂSCUŢI ASASINI RATAŢI. Cum au încercat interlopii să se ucidă între ei

NĂSCUŢI ASASINI RATAŢI. Cum au încercat interlopii să se ucidă între ei

Atentatul cu bombă dejucat de poliţişti la Piatra Neamţ şi încercarea de asasinat din Bucureşti sunt strâns legate, spun procurorii. La mijloc a fost prinsă o victimă nevinovată, confundată de asasini.

Noiembrie 2012, Bucureşti, cartierul Vitan. Un tânăr de 25 de ani abia scapă cu viaţă după ce un individ trage 20 de gloanţe înspre maşina sa, la câteva momente după ce parcase în faţa blocului său din cartierul bucureştean Vitan. Şapte gloanţe îl lovesc în abdomen, piept şi cap. O operaţie de câteva ore îi salvează viaţa. Timp de zile întregi este ţinut sub pază strictă, nimeni nu ştie care ar putea fi motivele atentatului asupra vieţii sale.

Ianuarie 2013, Piatra Neamţ. Trei persoane amplasează un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism care aparţine interlopului nemţean Bogdan Mararu. Poliţiştii le dejoacă planurile şi atentatul cu bombă eşuează. Suspecţii sunt arestaţi.

Un asasin plătit, două arme, 20 de gloanţe
 
Cele două cazuri, fără o legătură aparentă, au fost ieri puse în strânsă conexiune de procurorii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Astfel, cel vizat în atentatul din Vitan ar fi fost un interlop nemţean, Ioan Dumitru Mironescu, a cărui asasinare ar fi fost comandată de liderul unei alte grupări, Bogan Mararu (fratele lui Gheorghe Mararu, interlopul executat într-o cafenea din Piatra Neamţ în 2010).

Asasinul tocmit l-a confundat însă pe Mironescu cu un tânăr care nu avea nicio legătură cu clanurile mafiote. Bărbatul de 25 de ani a fost rănit grav după ce asasinul plătit Vitalie Proca, cetăţean moldovean suspectat de atacuri similare în Rusia şi în Marea Britanie, a tras asupra maşinii tânărului 20 de gloanţe, folosind două arme. Proca a fost  arestat recent la Moscova, de unde urmează să fie audiat şi ulterior extrădat.

Drept răzbunare, Mironescu ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu şi ar fi tocmit trei persoane să-i arunce duşmanului său maşina în aer, la Piatra Neamţ.

Coincidenţele care au rănit un nevinovat

Tânărul care s-a aflat sub tirul gloanţelor asasinilor plătiţi a declarat, după cele câteva săptămâni petrecute în spital, că nu are habar de ce ar vrea cineva să îl omoare. Mulţi nu l-au crezut, paparazzi i-au urmărit familia acasă şi la spital, tabloidele au scris despre poveşti de amor şi de gelozie, despre turci şi concubine.

Ieri, însă, procurorii au explicat adevăratele circumstanţele care i-au pus viaţa în pericol. „Procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de faptul că atât partea vătămată I. M. cât şi învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelaşi tip de autoturism, având aceeaşi combinaţie literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminaţia MIR şi au acelaşi gen de preocupări – practicanţi ai sporturilor de contact“. Procurorii au făcut ieri mai multe percheziţii în Neamţ şi i-au audiat pe liderii celor două grupări interlope – Mironescu şi Mararu.

Cele mai citite

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă