3.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialMuntenegrul, un El Dorado energetic pentru Italia

Muntenegrul, un El Dorado energetic pentru Italia

Sume mari din banii publici italieni au ajuns în conturile băncii premierului muntenegrean Milo Djukanovic, în urma unor privatizări mai ales din sectorul energetic, dezvăluie ziarul italian La Repubblica, citat de Agerpres.

În Muntenegru există cel mai scăzut impozit pe venituri din Europa, 9%, ceea ce face din această ţară un nou El Dorado. Tânăra republică muntenegreană a devenit centrul unui mozaic de legături de afaceri şi politice cu Italia, scrie ziarul.

În 2009, o delegaţie de stat italiană s-a deplasat la Podgorica, vizită organizată de Valentino Valentini, consilierul pentru relaţii internaţionale al lui Berlusconi, prin Simest – societate guvernamentală care sprijină investiţiile italiene în străinătate. Alături de ministrul turismului, Maria Vittoria Brambilla, şi subsecretarul pentru comerţul exterior, Adolfo Urso, au plecat circa 60 de întreprinzători, inclusiv reprezentanţi ai marilor companii din Peninsulă – A2A, Enel, Terna, Banca Intesa, Ferrovie dello Stato, Edison, Valtur, Todini. A fost primul pas în acordul comercial dintre premierii Berlusconi şi Djukanovic.

La 17 martie 2009, a urmat vizita lui Berlusconi. La 16 iunie, a venit Claudio Scajola, fost ministru pentru dezvoltare economică, ce a semnat două contracte: energie şi infrastructură. Investiţiile se cifrează la 5 miliarde de euro. În primul contract intră în joc A2A – o ”multiutility” cotată la Bursă, care achiziţionează 43% din compania energetică publică Elektroprivreda.

Dintre cele 450 de milioane italiene pentru privatizare, 300 de milioane au fost vărsate în conturile Prva Banka, colosul bancar controlat de fratele premierului muntenegrean, Aco Djuknovic, unde au acţiuni şi Milo şi sora Ana. Acest lucru a fost confirmat de directorul Prva, Predag Drecun.

Opoziţia muntenegreană a calificat acest contract drept o operaţiune ”grăbită şi puţin transparentă”, sponsorizată de Berlusconi şi pusă pe picioare de puternicul clan Djukanovic, potrivit La Repubblica.

Compania Terna va construi un electroduct submarin Pescara-Tivat pentru a transporta energia balcanică în Italia. A2A va realiza patru hidrocentrale, Enel o instalaţie pe bază de cărbune în colaborare cu Duferco care, la rândul său va realiza un termovalorizator (instalaţie de ardere controlată a deşeurilor). Italfer, căile ferate deţinute de stat, construiesc o cale ferată Bar-Belgrad. Un milion de euro a fost deja alocat de Scajola pentru acest proiect.

Există temerea că în spatele campaniei muntenegrene se ascunde ”iluzia de a face în Balcani tot ce nu se poate face în Italia”, potrivit unui deputat italian al opoziţiei. Operaţiunea este considerată însă hazardată de unii. Ziare ale opoziţiei muntenegrene precum ”Dan” au titrat: ”A venit mafia energiei”. Liderul Mişcării pentru schimbare, Nebojsa Modojevic, a avertizat: ”Există riscul ca mafia italiană să ardă în termovalorizatoare orice, iar acordul cu A2A este numai rodul unor interese personale ale lui Berlusconi şi Djukanovic”.

La Repubblica aminteşte că Procuratura din Bari a cerut, la fel ca şi cea din Napoli, arestarea lui Djukanovic, acuzat de a fi în fruntea unui clan mafioto-financiar consacrat traficului internaţional cu ţigări (mii de tone pe lună), droguri, arme şi acoperirea a 15 infractori. Ea a arhivat însă anul trecut dosarul, deoarece Milo este şeful unui guvern străin protejat de imunitate. Dar şi Curtea Supremă de la Podgorica a luat în colimator nouă asasinate de martori ”incomozi” legaţi de contrabandă (în 2004 a fost ucis şi tânărul editor al cotidianului Dan).

La 23 mai, în Muntenegru se votează în alegerile administrative pentru 14 primării. Djukanovic promite Europa poporului său, care foloseşte deja euro, caz unic printre ţările nemembre ale UE.

Cele mai citite

Aderarea României la Schengen nu va fi pe ordinea de zi a consiliului JAI de săptămâna viitoare

Aderarea României la spaţiul Schengen nu va fi pe ordinea de zi a şedinţei JAI de la începutul lunii decembrie, potrivit unor surse guvernamentale....

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă