14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialMult zgomot pentru nimic: Popescu se ceartă cu Falcă

Mult zgomot pentru nimic: Popescu se ceartă cu Falcă

Legea referitoare la hărţile de zgomot din Arad stârneşte dispute politice.

 

Candidatul USL la Primăria Aradului, fostul prefect Gavril Popescu, l-a acuzat pe primarul PDL Gheorghe Falcă că cheltuieşte banii arădenilor pe hărţi de zgomot.

Primarul se apără şi spune că legea o cere şi că Popescu nu a înţeles exact Hotărârea de Guvern. Fostul prefect arată că în perioadă de criză, “nu dai o sumă atât de mare pe hărţi de zgomot”. 

Acuzaţii pe bani mulţi

Scandalul a izbucnit la Arad în urma afirmaţiilor făcute de Gavril Popescu, candidatul USL la Primăria Aradului, care l-a acuzat pe primarul Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, că iroseşte banii arădenilor.

Popescu a arătat că, potrivit capitolului 74.02 din bugetul municipiului Arad, în acest an, administraţia locală va cheltui suma de un miliard de lei vechi pentru un studiu de fezabilitate şi 180.000 de euro plus TVA pentru realizarea proiectului care prevede realizarea unor hărţi de zgomot.

„Aceste hărţi de zgomot sunt justificate ca o necesitate în baza Hotărârii de Guvern (HG) 321 din 2005. Municipiul Arad nu se încadrează în prevederile HG-ului invocate în Nota de Fundamentare pentru următoarele motive: Aradul nu are o populaţie de peste 250.000 locuitori şi municipiul Arad nu este identificat ca regiune în anexa 8, tabel 1 a aceleiaşi HGº, a declarat Gavril Popescu. 

Primăria spune că Popescu nu are dreptate

Primăria municipiului Arad spune că opoziţia nu are dreptate când face aceste acuzaţii şi că hărţile de zgomot chiar trebuie întocmite.

„Referitor la încercarea de a induce în eroare opinia publică prin afirmaţii calomnioase la adresa primarului municipiului Arad şi a serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, conform cărora legislaţia privind realizarea hărţilor de zgomot nu este aplicabilă  în municipiul Arad şi este o cheltuială inutilă pentru bugetul local, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice: elaborarea hărţilor de zgomot şi a planurilor de acţiu­ne pentru reducerea poluării fonice este o obligaţie impusă de lege prin HG nr. 321 din 14 aprilie 2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambient, republicată. La o simplă lectură a actului normativ orice persoană, chiar fără pregătire juridică, constată că Hotărârea de Guvern nu exceptează municipiul Arad, ci doar stabi­leşte un regim diferenţiat pentru localităţile cu peste 250.000 de locuitori faţă de „celelalte” aglomerări, respectiv termenele de îndeplinire a obligaţiilor sunt decalate cu patru ani”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad. 

Popescu acuză Primăria de management defectuos

Gavril Popescu spune că nu-i tocmai cum spune Primăria. „Este drept că nu trebuie să fi jurist, ci trebuie să fi inginer ca să interpretezi legea aşa cum îţi  convine”, a explicat Gavril Popescu. El spune că cei de la Primăria Arad sunt în afara legii, deoarece ei citează art. 4  alin. 7, care stipulează, de fapt, termenul de „punere la dispoziţia agenţiilor regionale a hărţilor de zgomot întocmite pentru anul precedent – 2011″.

„Prin fragmentarea legislaţiei prezentate în nota de fundamentare se încearcă inducerea în eroare şi aprobarea finanţării obiectivului de investiţii ,,Servicii de întocmire a hărţilor de zgomot în municipiul Arad”.

Interpretarea ,,inginerească” are loc şi pentru încheierea unui contract de servicii de cartare strategică de zgomot conform respectivei note de fundamentare pentru perioada 2012-2014, cu toate că termenul limită pentru punerea la dispoziţia agenţiilor regionale pentru mediu este până la data de 18 iulie 2013 (art. 4, alin. 8). În concluzie: un lucru este cert, aceşti bani nu trebuiau alocaţi în bugetul general de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 pentru obiectivul mai sus amintit”, a explicat Gavril Popescu.

Ce spune Popescu

El arată că zgomotul urban este aproximativ de aceeaşi intensitate şi că, în Arad, în principal este datorat mijloacelor de transport deoarece în ultima perioadă în interiorul municipiului nu mai funcţionează întreprinderi poluatoare. Candidatul USL la primăria Aradului spune că nici în cazul densităţii populaţiei municipiului Arad, acesta nu se regăseşte în anexa 8, tabelul 1, a Hotărârii de Guvern invocată, deoarece nu este suficient să aibă doar o populaţie de peste 100.000 de locuitori, mai trebuie îndeplinite şi alte criterii.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă