18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscova nu vrea ca radarele scutului NATO să-i acopere teritoriul

Moscova nu vrea ca radarele scutului NATO să-i acopere teritoriul

Rusia nu va accepta niciodată ca radarele folosite în cadrul sistemului antirachetă al NATO să-i acopere teritoriul, a dat de înţeles, sâmbătă, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, într-o declaraţie pentru RIA Novosti, citat de NewsIn.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, radarele pe care Washingtonul vrea să le amplaseze în Europa în cadrul scutului antirachetă vor avea o rază de acţiune suficient de mare pentru a permite americanilor să controleze întreaga parte europeană a Rusiei. “Nu suntem împotriva dorinţei NATO de a-şi desfăşura sistemul de apărare antirachetă, ne opunem însă razei sistemului antirachetă al NATO, care poate acoperi partea europeană a Rusiei. Nu vom fi de acord niciodată în aceşti termeni, de aceea cerem garanţii juridice clare că sistemele nu sunt direcţionate împotriva intereselor noastre”, a declarat Dmitri Rogozin pentru RIA Novosti.

Rogozin declarase în mai că Rusia va coopera cu NATO doar la un proiect al unei reţele antirachetă comune, dar nu va lua parte la un scut antirachetă în Europa.

Reprezentantul rus a mai spus că discuţiile dintre Rusia şi NATO nu se soldează cu niciun fel de rezultate, chiar dacă NATO spune că totul decurge bine. “Din punctul de vedere al Rusiei, nu e bine şi partenerii noştri nu au nicio intenţie de a obţine progrese la negocieri”, a mai spus el, adăugând că actualul stadiu al scutului antirachetă în Europa va face obiectul unei discuţii pe care o va avea luni cu administraţia prezidenţială rusă.

Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, care se va afla săptămâna viitoare la Moscova, a întărit, joi, la Bucureşti, ideea că scutul antirachetă este exclusiv defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei, arărând că el se bazează pe rachete SM-3, folosite de 25 de ani, care nu ating capacitatea ori viteza rachetelor balistice ruse. Oficialul american a respins însă posibilitatea ca SUA să ofere garanţii juridice Rusiei.

Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională a asigurat că există multe oportunităţi de cooperare între SUA şi Rusia, în contextual în care sistemul american de apărare antirachetă va fi preluat de NATO.

“NATO apără statele membre NATO, iar dacă Rusia decide să coopereze şi să participe la sistem – poate cu senzorii de care dispune şi cooperând în cadrul Comandamentului Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) de la Bruxelles, unde s-a ajuns la o viziune comună şi unde se pot lua decizii cu privire la modul în care vom aborda ameninţările venite din Orientul Mijlociu, ameninţări care afectează şi Rusia – se va apăra ea însăşi”, a subliniat oficialul american.

Rusia s-a opus desfăşurării sistemelor antirachetă în apropierea graniţelior sale, motivând că i-ar ameninţa forţa disuasivă a propriului arsenal. NATO spune că are nevoie de scut, care va fi desfăşurat în Mediterana, Polonia, România şi Turcia, pentru a contracara ameninţarea unui potenţial atac cu rachetă dinspre Orientul Mijlociu, cu precădere din Iran.

Între timp, Spania şi Olanda au anunţat că vor participa la scutul antirachetă al NATO, care îl va include pe cel american din Europa şi care ar urma să fie operaţional în 2018, an când ar urma să se încheie şi ultima etapă a sistemului antirachetă al SUA în Europa.

Rusia şi NATO au fost de acord să coopereze în privinţa scutului european antirachetă la summitul NATO-Rusia de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insistă că trebuie să existe două sisteme independente, care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia pledează pentru interoperabilitate deplină.

Moscova a cerut garanţii juridice din partea SUA în momentul în care s-a anunţat că baza de la Deveselu va găzdui rachete interceptoare, iar Rusia a avertizat joi că ar putea suspenda cooperarea cu Statele Unite privind scutul antirachetă din Europa, deoarece Washingtonul ia decizii fără a lua în calcul opiniile părţilor interesate. Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe a criticat SUA pentru că iau decizii importante fără “o discuţie colectivă”.

“Dacă acest lucru va continua, atunci şansa creată la summitul NATO-Rusia de la Lisabona de a transforma apărarea antirachetă dintr-un dosar de confruntare într-o zonă de cooperare ar putea fi pierdută”.

Rusia a făcut această declaraţie după ce Washingtonul şi Madridul au convenit miercuri asupra desfăşurării mai multor crucişătoare americane în Spania, în cadrul sistemului de apărare.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă