18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscova este "responsabilă" pentru bombardarea convoiului umanitar din Siria, afirmă SUA. Cel...

Moscova este “responsabilă” pentru bombardarea convoiului umanitar din Siria, afirmă SUA. Cel puţin 20 de civili au fost ucişi. Rusia continuă să aducă forțe militare în zonă

UPDATE 18,10: Rusia va trimite un portavion în estul Mării Mediterane, în largul Siriei, pentru suplimentarea capacităţilor militare în această zonă, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS.

“În momentul de faţă, grupul naval rus din estul Mării Mediterane dispune de şase nave de atac şi de trei nave logistice. Pentru suplimentarea capacităţilor de luptă, intenţionăm să trimitem portavionul Amiral Kuzneţov şi grupul naval aferent”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Rusia desfăşoară operaţiuni militare în Siria pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. În schimb, Statele Unite şi alte ţări occidentale susţin grupurile insurgente care luptă împotriva regimului de la Damasc.

—————————

Casa Albă a afirmat marți că Rusia este “responsabilă” pentru bombardamentul, luni, al unui convoi umanitar în Siria care a provocat proteste la nivel internațional, scrie AFP, preluată de Agerpres.

“Toate informațiile arată clar că este vorba despre o lovitură aeriană”, a declarat Ben Rhodes, consilier al președintelui Barack Obama, subliniind că numai rușii sau regimul sirian ar putea fi la origine.

“În orice caz, noi susținem că guvernul rus este responsabil pentru loviturile aeriene în această zonă”, a adăugat el.

“Aceasta reprezintă o tragedie umanitară enormă care trebuie să fie condamnată”, a mai afirmat consilierul prezidențial. “Este un act scandalos”, a adăugat el.

Chestionat în legătură cu impactul acestui raid asupra procesului diplomatic în curs, Ben Rhodes a afirmat că acțiunea ridică “serioase întrebări”, însă a refuzat “să închidă ușa” continuării discuțiilor.

Potrivit unui responsabil american care a ținut să își păstreze anonimatul, două bombardiere ruse SI-24 se aflau deasupra zonei în momentul bombardamentului.

Cel puțin 20 de civili și un membru al personalului Semilunii Roșii siriene au fost uciși în bombardament, în timp ce descărcau ajutoare umanitare vitale, potrivit Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Moscova și Damascul au dezmințit participarea lor, iar un general rus chiar a pus la îndoială faptul că a avut loc un raid aerian. Ulterior, Kremlinul a informat că armata rusă “anchetează” ce s-a întâmplat în apropiere de Alep.

Citeşte şi Cel puţin 12 persoane au fost ucise, după ce un convoi de camioane cu ajutoare umanitare a fost lovit de raiduri aeriene la Alep. SUA acuză Moscova de neglijenţă

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă