15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMorții lui Merkel. Autoritățile din Germania nu au nicio pistă în cazul...

Morții lui Merkel. Autoritățile din Germania nu au nicio pistă în cazul sângerosului atac de la târgul de Crăciun din Berlin. Extrema dreapta acuză cancelarul Germaniei că are sânge pe mâini

La trei zile de la sângerosul atac de la târgul de Crăciun din Berlin, soldat cu moartea a 12 persoane și rănirea a cel puțin 48, autoritățile germane continuă să îl caute pe șoferul camionului care a intrat în mulțimea adunată într-o piață. Cu toate acestea, anchetatorii „n-au nicio idee ce caută”, astfel că le lipsesc informații privind persoana care a comis atacul, amprentele acesteia, unde este arma cu care a fost împușcat cetățeanul polonez care a fost găsit mort în autovehicul, notează Daily Mail.

Totodată, poliția a fost prinsă pe picior greșit, astfel că au reținut un suspect pakistanez despre care nu au nicio probă care să îl încrimineze. Situația în care se găsesc autoritățile nu face altceva decât să întărească scepticismul cetățenilor și a clasei politice privind politica migrației a Angelei Merkel. În acest context, extrema-dreaptă acuză cancelarul german Angela Merkel că „are sânge pe mâini”.

Mai mult de atât, analiștii politici spun că recentele evenimente sângeroase pun sub semnul întrebării rezultatul alegerilor care urmează să aibă loc, anul viitor, în Germania.

După ce, marți seara, singurul suspect în cazul atacului din Berlin a fost eliberat, din lipsă de probe, autoritățile internaționale au sporit operațiunile de căutare a celui care s-a aflat în spatele atacului. 


Citește și: Poliția germană ar fi arestat persoana greșită, în cazul atacului de la târgul de Crăciun din Berlin. Bărbatul pakistanez reținut în cursul dimineții a fost la volanul camionului: Autorul este în libertate și înarmat


Cu toate acestea, sursa citată susține că poliția „nu are nicio idee pe cine caută”, în ciuda faptului că detectivii analizează înregistrările CCTV, căutând o pistă validă, după ce singurul suspect a fost eliberat. Din cercetări a rezultat că, în cazul solicitantului de azil Naved B. nu a existat niciun indiciu că s-ar fi aflat la locul tragediei: pe hainele sale nu exista sânge și nu avea nicio rană. Astfel, poliția a irosit ore întregi interogându-l, pentru ca, mai apoi, să fie nevoiți să îl elibereze.

„Am interogat omul greșit. Atacatorul se află încă în libertate, este înarmat și poate cauza și mai multe tragedii”, a declarat un ofițer de poliție pentru ziarul Die Welt.

La scurt timp după ce Naved B a fost eliberat, gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul. Agenția de presă AMAQ, apropiată grupării, a precizat că autorul operațiunii este „un soldat” al Statului Islamic, care a răspuns apelurilor jihadiștilor.  Între timp, creierul operațiunii rămâne în libertate.


Citește și: VIDEO. Atacul oribil de la târgul de Crăciun din Berlin. Turiștii care au scăpat de moarte descriu coșmarul: Am văzut trupul unui copil care zăcea sub camion. Un american a scăpat cu viață pentru că s-a oprit să răspundă la un SMS

Turiștii care s-au aflat, luni seara, în piața din Berlin unde un camion a intrat în mulțimea adunată la târgul de Crăciun, au certitudinea că inițiativa șoferului a avut caracter intențional. Astfel, unii martori povestesc că autovehicolul a avut viteză de aproximativ 40 de kilometri/oră, în timp ce alții spun că a avut luminile farurilor închise.


În acest context, anchetatorul Holger Münch a avertizat că ar putea avea loc și alte atacuri teroriste semnificative și a sfătuit berlinezii să stea în casă. 

Potrivit unui reporter al Die Welt, Michael Behrendt, detectivii nu au nicio pistă. „Nu au nicio armă, nicio urmă de ADN. Anchtatorii studiază înregistrările CCTV, dar până când vor avea informații concrete, este neclar cu ce au de-a face”, a mai spus el.

În cursul zilei de miercuri, însă, două publicații germane au revenit cu precizări, susținând că poliția este în căutarea unui tânăr tunisian, al cărui act de identitate a fost găsit în camion. Astfel, cotidianul Bild și în Allgemeine Zeitung de Mainz au precizat că bărbatul ar avea 21 sau 23 de ani și ar fi cunoscut sub trei identități diferite. 

Conform ediției online a revistei Spiegel, bărbatul ar fi originar din Tataouine, un oraș din sudul Tunisiei. Astfel, în camion ar fi fost găsit un act de identitate al unui imigrant căruia i s-ar fi respins cererea de azil, fără să fie, însă, expulzat.

Cum au comunicat jihadiștii implicați în atac

Potrivit unor surse citate de Daily Mail, jihadiștii grupării Stat Islamic ar fi folosit un serviciu criptat de mesagerie pentru a face apel la mai multe atacuri, la jumătate de oră de la sângerosul atac din Berlin. Un militant care vorbește limba germană a îndemnat, în mod repetat, membri grupării teoriste să repete atacurile în masă, folosind tactici pe care „inamicii nu le pot opri niciodată”.

Cotidianul Blid a precizat că adepții Stat Islamic au folosit serviciul Telegram, prin care le-a spus extremiștilor: „Nu aveți nevoie de nimic mai mult decât de o mașină cu șofer și de o mulțime de oameni”.

Serviciile de informații avertizaseră, anterior, că gruparea Stat Islamic este o primă țintă pentru teroarea care s-a răspândit în lume, în acest an. Chiar în luna noiembrie, militanții publicaseră un manual în care adepții grupării erau instruiți cum să folosească un camion pentru a produce un carnagiu de amploare. În respectivul document se precizat că cel mai productiv mod de a „secera” un număr mare de necredincioși este tocmai folosirea unui autovehicul de mari dimensiuni.

Mai mult de atât, publicația Die Welt precizează că serviciile de infomații germane ar fi avertizat autoritățile încă de săptămâna trecută cu privire la posibilitatea ca un atac să aibă loc la târgul de Crăciun. 

În plus, publicația amintește că reprezentanți din Biroul pentru Protecția Constituției au avertizat, de mai multă vreme, că există o posibilitate ca teroriști deghizați ca refugiați să ajungă în Germania, ascunzându-se printre adevărații migranți.

Politica pro-imigrație a lui Merkel, sub semnul întrebării

Responsabilul pentru moartea a 12 persoane și rănirea a 48, dintre care 16 în stare gravă, rămâne un mister pentru autorități, ceea ce pune sub semnul întrebării politica pro-imigrație a cancelarului german Angela Merkel.

Ea a mers, marți, la locul masacrului, unde a declarat că „trebuie să ne asumăm responsabilitatea că avem de-a face cu un atac terorist. Ar fi foarte greu de îndurat gândul că persoana care a comis crima a cerut azil și protecție statului german”.


Citește și: Reuters: Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă ISIS. Atacul sângeros de la Berlin a lăsat în urmă 12 morți și 48 de răniți, dintre care 18 sunt în stare critică. Șoferul criminal ar fi un pakistanez solicitant de azil. Șeful Poliției: Nu putem securiza toate posibilele ținte | GALERIE FOTO

12 persoane au murit şi alte 48 au fost rănite, luni seara, după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun la Berlin lovind numeroși vizitatori. Un suspect a fost arestat şi este interogat, iar unele surse neoficiale spun că ar fi pakistanez sau afgan, un refugiat cu background islamist. În camion a fost găsit un cetăţean polonez mort, despre care poliţia spune că nu ar fi fost şoferul camionului ucigaş. Anchetatorii germani, care acum numesc incidentul „un presupus atac terorist”, verifică traseul camionului, care aparţine unei firme poloneze.


„Țara rămâne alături de victimele și de supraviețuitorii incidentului. Ne rugăm cu toții pentru ei. Pot găsi în noi susținerea și suportul pentru a trece peste ce s-a întâmplat. Sunt conștientă că este dificil pentru noi toți. Milioane de persoane s-au întrebat: <<cum să trăim cu ideea că un criminal poate cauza moartea atâtor persoane, la un târg de Crăciun, loc care trebuia să aducă bucurie?>>. Nu am răspuns la acestă întrebare. Acțiunea va fi pedepsită pe cât de dur ne permite legea. Trebuie să admitem că a fost un atac terorist”, a spus cancelarul.

Potrivit analiștilor, tragedia de luni seară ar putea reprezenta un dezastru politic pentru Angela Merkel, care dorește să obțină un al patrulea mandat în calitate de cancelar. Totodată, extrema dreaptă a acuzat-o pe Merkel că ar fi responsabilă pentru sângerosul atac, datorită politicii sale privind imigrația, care a permis unui număr de aproximativ un milion de imigranți să fugă de violențele și de sărăcia din Orientul Mijlociu și Africa să vină în țară, în ultimii doi ani. 

În acest context, un influent membru al partidului anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD). Marcus Pretzell, a scris pe contul său de Twitter: „Când va înceta această ipocrizie blestemată? Aceștia sunt moții lui Merkel”.

Totodată, fostul lider UKIP Nigel Farage a stârnit numeroase critici pe Twitter: „Vești teribile din Berlin, dar nu surprinzătoare. Evenimente de acest fel sunt moștenirea pe care Merkel o lasă”.

Ca urmare a creșterii semnificative de imigranți din ultimul an, popularitatea Angelei Merkel a scăzut, ceea ce a dus sporirea numărului de susținători a formațiunii anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD).

Potrivit Daily Mail, miza politică a lui Angela Merkel a dus la divizarea Germaniei. Astfel, ceea ce a debutat ca un simbol extraordinar de umanitate, născut mai ales din vina pe care autoritățile germane și-o asumă față de evenimentele din al Doilea Război Mondial, s-a transformat într-un coșmar politic pentru Angela Merkel.

 În acest context, copreședintele AfD, Frauke Petry, a lansat, miercuri dimineața, critici aspre la adresa cancelarului german.

„În ultimul an și jumătoare, a fost neglijată și importată sistematic o situație care permite ca astfel de acte să înflorească. Germania nu mai este deloc sigură. Ar fi trebuit să fie responsabilitatea cancelarului să vă spună asta. Din moment ce ea n-o să o facă, o să o spun eu”, a spus Petry.
Criticii îi reproșează Angelei Merkel că a ignorat toate semnalele care prevesteau pericolul, refuzând să schimbe politica privind imigrația și insistând că Germania poate primi refugiați.


Citește și: Șoferul polonez, ucis de un fanatic care i-a luat camionul și a intrat cu el în mulțime la Berlin, se întorcea la soția sa pentru a pregăti cadourile de Crăciun | VIDEO+FOTO

Șoferul polonez, al cărui camion a fost folosit la masacrul din Piața de Crăciun din Berlin, era în drum spre casă, unde urma să pregătească, împreună cu soția sa, cadourile de Crăciun, în momentul în care a fost înjunghiat și împușcat, a dezvăluit familia sa, citată de cotidianul britanic The Daily Mail.


Anterior, cazul unei tinere din orașul german Freiburg, care a fost violată și ucisă de un imigrant, a adus în atenția publică politica dusă de cancelar. În acest context, analistul politic german Christian Moelling afirmă că cel mai mare pericol care ar putea pândi-o pe Merkel are legătură cu modul în care partidul său va reacționa la atacul adversarilor.

 „Până la acest moment, ea este candidatul conservatorilor pentru postul de cancelar. Cu toate acestea, s-ar putea ca cei de dreapta să îi pună mai multe condiții în ceea ce privește chestiunile de securitate internă și migrație”, a declarat el pentru AFP.

În acest context, rezultatul anchetei privind atacul terorist de luni seara ar putea fi definitoriu în definirea direcției politice a Angelei Merkel.

„Un atac organizat ar susține ipoteza potrivit cărora am fost inapți în a scana oamenii care au intrat în Germania anul trecut și s-ar putea înțeleg că politica lui Merkel a dus la creșterea riscului terorist”, a mai explicat el.

22 de victime într-un singur an

Atacul de la Târgul de Crăciun vine la finalul unui an marcat de o șapte atacuri teroriste, care au cauzat moartea a 22 de persoane.

19 decembrie 2016: Un camion a intrat în mulţimea aflată în piaţa de Crăciun de la Berlin. Zeci de morţi şi răniţi. Maşina are numere de înmatriculare în Polonia. Alertă sporită de securitate

Un camion a intrat, în plin, în mulţimea care se afla la târgul de Crăciun din Berlin. Autorităţile germane au anunţat că cel puţin nouă persoane au murit în urma incidentului, iar mai multe au fost rănite. 

26 iulie 2016: Atac armat într-o unitate medicală din Berlin

Un medic a fost împuşcat mortal în incinta unui spital din capitala Germaniei, iar atacatorul s-a sinucis la foarte scurt timp după comiterea crimei. Agresorul, un bărbat în vârstă de 72 de ani, a scos arma în timpul consultaţiei, descărcând-o de câteva ori în medic, apoi a îndreptat-o către el, punându-şi capăt zilelor. Poliţia nu a identificat niciun indiciu care să facă trimitere la un posibil atac pus la cale de gruparea jihadistă ISIS.

25 iulie 2016: Atentat cu bombă în Ansbach

O persoana a murit şi alte 15 au fost rănite, patru dintre ele grav, în urma unui atentat cu dispozitiv exploziv, comis de un refugiat sirian. Atacul a avut loc în faţa unui restaurant din Bavaria. Deflagraţia a făcut praf faţada localului. Gruparea ISIS a revendicat atacul, susţinând că atacatorul era unul dintre „soldaţii” radicalizaţi. Bărbatul în vârstă de 27 de ani a murit în explozie.

24 iulie 2016: Atac cu maceta la Reutlingen

Un solicitant de azil sirian a ucis o persoană duminică cu o macetă în Germania și a rănit alte trei într-o criză de furie a priori pasională, un incident ce a avut loc într-o atmosferă tensionată. Agresorul, în vârstă de 21 de ani, „a avut o dispută” cu o poloneză în vârstă de 45 de ani cu puțin timp înainte de 16.30 (14.30 GMT) și a ucis-o „cu o macetă” lovind-o în cap, înainte de a fugi și rănind alte câteva persoane în calea sa. El a fost în cele din urmă arestat în apropiere.

22 iulie 2016: Atac armat la Munchen

Un bărbat a deschis focul în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis. 

Șeful poliției din landul Bavaria, Hubertus Andrä, a declarat că nu a existat nici cea mai mică legătură între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) sau refugiați și atacatorul germano-iranian de 18 ani care a deschis focul asupra persoanelor dintr-un complex comercial din orașul Munchen.

18 iulie 2016: Atac cu toporul într-un tren lângă Wuerzburg

Un individ cu un topor a atacat călătorii dintr-un tren lângă Wuerzburg (landul german Bavaria), rănind mai multe persoane, dintre care trei în stare gravă. Individul, un afgan în vârstă de 17 ani, a fost împușcat de poliție, au anunțat autoritățile locale. Un steag al grupării jihadiste Stat Islamic, confecționat artizanal, a fost găsit la percheziția camerei în care locuia tânărul refugiat afgan. Acesta, sosit fără familie în Germania în urmă cu doi ani și solicitant de azil din 2015, a acționat singur, a anunțat ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann.

23 iunie 2016: Atac într-un cinematograf din Viernheim

Un bărbat mascat înarmat cu un pistol și cu o centură cu muniție a deschis focul într-un cinematograf din orașul german Viernheim din vestul Germaniei rănind între 20 și 50 de persoane, după care s-a baricadat în interior. Un german în vârstă de 19 ani bănuit ca fiind autorul atacului a fost împușcat mortal de poliție.

 

Cele mai citite

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Țara vecină cu România care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură eliminată în urmă cu 15 ani, conform declarațiilor președintelui Aleksandar Vucic. Președintele a considerat...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă