Anuarul statistic al judetului Iasi, lansat recent de Directia de Statistica ii plaseaza pe moldoveni drept campionii Romaniei la consumul de malai sau faina din porumb. Daca locuitorii celorlalte regiuni ale tarii, mananca in medie 1,2 kilograme de malai pe luna, in regiunea de nord-est, consumul ajunge la 2,8 kilograme.
Statisticile arata ca moldovenii obisnuiesc sa consume mai mari de branza de oi si branza proaspata de vaci decat media pe tara si de patru ori mai putina telemea. Locuitorii din nord-est consuma, in medie, cantitati mai mici de legume, mai putine fructe exotice si cantitati mai mari de cartofi, mere si pere. "Consider ca saracia moldovenilor este la baza acestor rezultate statistice. Spre deosebire de zonele mai bogate cum este Ardealul sau Muntenia, moldovenii, in special cei de la tara, nu-si permit sa cumpere specialitati de panificatie precum paine cu cereale sau tratate cu diverse vitamine si raman la eterna mamaliga stramoseasca. Mai mult, porumbul le creste chiar in curte", a declarat Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.