37.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialModulul individual de protectie antiseismica, si in Romania

Modulul individual de protectie antiseismica, si in Romania

Astazi, la Romexpo, inginerul Mircea Manolescu jr. va lansa oficial pe piata modulul individual de protectie antiseismica, inventie pe care a conceput-o si prezentat-o in urma cu doi ani si care s-a bucurat de un mare succes, fiind premiata cu aur la mai multe Saloane internationale de inventica – Geneva, Bruxelles, Pittsburgh, Bucuresti etc.

Pana la lansarea oficiala in tara noastra, care are loc la patru luni dupa cea din SUA, modulul a fost supus incercarilor in laborator, la care s-a adaugat si o situatie reala, anume plasarea cutiei respective intr-o cladire inalta de 36 de metri care a fost demolata prin explozie. Ulterior, dupa inlaturarea molozului si a tuturor resturilor de materiale de constructii, a fost recuperat si scheletul cutiei, care s-a dovedit ca a rezistat cu succes, remarcandu-se doar cateva mici zgarieturi, deci fara nici o deformare. Experimentul a confirmat astfel testele de laborator si l-a incurajat pe inventator sa transpuna in practica produsul.

Modulul individual de protectie este destinat salvarii vietii utilizatorului in timpul unui cutremur si asigurarii conditiilor de supravietuire pana la incetarea pericolului sau, in situatia in care se prabuseste, pana la eliberarea persoanei respective.

Tocmai din acest motiv, modulul mai este numit de inventator si „cutia care salveaza vieti”. Initial, modulul a fost conceput pentru a fi utilizat in cladiri vechi, neconsolidate si care sunt un adevarat pericol pentru locatari, in cazul unui cutremur de mai mare intensitate. Evident, un asemenea modul nu inlatura necesitatea de consolidare a cladirilor vechi si se poate amplasa in orice tip de apartament.

Structura nedeformabila

Cutia este o structura nedeformabila, realizata dintr-un material rezistent, care-i asigura utilizatorului protejarea spatiului vital in timpul producerii unui cutremur.

Pentru a fi usor de gasit dupa seism, cutia este echipata cu un sistem de avertizare, la care se adauga masca de oxigen, iluminat prin baterii, radio, rezerva de apa si hrana, medicamente etc.

Cu alte cuvinte, printr-un sistem de iluminare, pozitia modulului este indicata si atunci cand este intuneric. De asemenea, prin sistemul de comunicatii cu care este dotat modulul, persoana blocata sub daramaturi poate comunica cu echipele de salvare, carora le poate furniza mai multe informatii utile, de exemplu daca se simte miros puternic de gaz. Iluminatul interior si posibilitatea de comunicare sunt elemente care il vor ajuta pe cel aflat in modul sa-si controleze teama, stare absolut fireasca in caz de cutremur de mare intensitate.

Avantaje

Printre avantajele modulului, asa cum explica inventatorul, se numara: ¥ protejeaza viata si integritatea corporala atat impotriva cioburilor de sticla si obiectelor mici ce zboara prin incapere, a obiectelor medii sau mari care cad in timpul cutremurului si, mai ales, in cazul prabusirii imobilului ¥ asigura conditii de supravietuire de circa 30 de zile, in functie de cantitatea de apa aflata in rezerva ¥ asigura sederea confortabila sub daramaturi pentru cel putin patru zile ¥ asigura localizarea rapida si descarcerarea in conditii de siguranta pentru supravietuitori ¥ asigura comunicarea supravietuitorilor cu echipele de salvare si familia ¥ se amplaseaza usor in cladiri vechi sau noi ¥ nu necesita montaj ¥ este gata de utilizare imediat dupa livrare ¥ poate fi integrat in mobilierul casei sau mutat cu usurinta in diverse locuri.

Date tehnice

Cutia nu are dimensiuni uriase, fiind integrata in locuinta fara nici un fel de probleme. Modulul are dimensiunile 700 x 1.000 x 1.000 milimetri si o greutate de aproximativ 150 de kg. Potrivit calculelor, cutia rezista de la 250 kN (25 tone-forta) la compresie verticala fara deformatii pana la maxim 1.200 kN (120 tone-forta) – compresie verticala fara deformatii majore. Cu alte cuvinte, o cutie extrem de rezistenta, care la exterior este realizata dintr-un invelis rigid, in interior fiind matlasat. Stabilitatea in interior este asigurata de scaun si centura de siguranta. Un astfel de modul va costa in jur de 3.000 de euro si va fi disponibil doar pe baza de comenzi, deci nu se va putea cumpara din magazin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă