14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMiza financiară a scandalului de la Letea

Miza financiară a scandalului de la Letea

Autorităţile şi asociaţiile pentru protecţia animalelor şi-au adus reciproc noi acuzaţii în cazul cailor sălbatici de la Letea, salvaţi în ultima clipă de abator.

Cei 49 de cai, transportaţi cale de 300 de kilometri înghesuiţi în remorci şi fără apă, până când Poliţia Animalelor a interceptat convoiul, au stârnit reacţii de compasiune în presa internaţională, au dus la proteste în faţa Guvernului şi l-au determinat pe premierul Emil Boc să ceară un tratament co-rect pentru animale.

În Tulcea însă, autorităţile acuză asociaţiile pentru protecţia animalelor că îi împiedică pe proprietari să-şi vândă legal caii, pentru a nu pierde finanţări de milioane de euro din fonduri europene. Pe de altă parte, reprezentanţii ONG-urilor spun că viaţa animalelor a fost pusă în pericol.

Prefectul de Tulcea, Vasile Gudu, spune că nu autorităţile au organizat scoaterea cailor din zona Letea, ci proprietarii animalelor sălbăticite, care au găsit cumpărători pentru acestea. “Investigaţiile efectuate până acum arată că transportul de cai a fost efectuat cu acte legale”, a precizat Gudu.

Autorităţile: ONG-urile fac presiuni

Filip Vladu, reprezentantul Oficiului de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie, implicat în acţiunea de identificare a cailor de la Letea, spune că scandalul are motivaţie financiară. “Fundaţiile care lucrează în zonă au cheltuit foarte mulţi bani cu studiile şi cu hrana cailor din Pădurea Letea, iar vânzarea cailor şi scoaterea lor din pădure lasă asociaţiile fără obiectul muncii şi pierd astfel finanţările”, spune el.

Marinela Tertiş, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară Tulcea, susţine că asupra instituţiei au fost făcute presiuni pentru a nu aproba transportul cailor, tot din motive financiare. “La mine în birou a fost Ştefan Răileanu, reprezentant al Vier Pfoten România, care mi-a solicitat să nu aprob plecarea din Letea a cailor vânduţi de localnici, motivând că lucrează la un proiect cu finanţare europeană, iar diminuarea numărului de cai din zona Letea ar periclita acordarea finanţării”, spune Tertiş. În plus, a adăugat ea, unii dintre cai erau bolnavi de anemie infecţioasă, iar vânzarea lor se putea face doar către abator.

Acuzaţii de rele tratamente asupra animalelor

Răileanu, cercetător la Institutul Delta Dunării, a confirmat că a avut o discuţie cu directoarea Direcţiei Sanitar-Veterinară Tulcea, dar spune că a cerut informaţii despre intenţiile autorităţilor în privinţa cailor, pentru a face un studiu de impact cerut de Vier Pfoten. Organizaţia a demarat anul acesta un proiect care vizează inventarierea cailor şi tratarea celor bolnavi, mai spune Răileanu.

În plus, „capturarea cailor sălbăticiţi trebuie făcută de profesionişti, cu tranchilizante, nu cum s-a făcut acum, punându-le viaţa în pericol”, a precizat el. Prefectul a admis că există suspiciuni privind rele tratamente asupra unor cai şi a precizat că poliţia a început o anchetă. De altfel, doi dintre cei 49 de cai au murit în timpul transportului. 

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă