17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMiting de adio

Miting de adio

Brasovul a rememorat, ieri, pentru cateva ore, momentele de euforie sindicala din anii ‘90, atunci cand in strada ieseau zeci de mii de salariati. Sindicalistii din industria constructoare de masini au organizat, ieri, un ultim mars si o pichetare a Prefecturii, prin care oamenii si-au manifestat protestul fata de lichidarea intreprinderii "Tractorul" Brasov. La protest au luat parte si angajatii societatii "Rulmentul", care este la un pas de a avea aceeasi soarta ca si fabrica de tractoare.

La marsul de ieri, care nu a mai mobilizat masele uriase de oameni din trecut, au participat doar circa 3.000 de sindicalisti. Marele absent al mitingului a fost sindicatul din "Roman" SA, despre care nu se mai stie nimic dupa ce actionarul majoritar al intreprinderii a devenit omul de afaceri brasovean Ioan Nicolae.
Protestatarii au reusit iarasi sa blocheze traficul prin oras, fiind flancati de 800 de jandarmi, 35 de politisti ocupandu-se cu devierea traficului.
In fata unui sicriu simbolic, au tinut momente de reculegere, au aprins lumanari si au depus coroane de flori pentru "moartea" uzinelor "Tractorul", "Rulmentul" si "Nitramonia", ele fiind conduse pe ultimul drum.

Guvernul, singurul vinovat

Sindicalistii au acuzat actuala guvernare pentru esecul privatizarilor, scandand: "V-am votat, ne-ati lichidat!", "Ati omorat Tractorul!" si "Jos Guvernul!" Prefectul Aurelian Danu a promis ca va inainta Guvernului cererile, printre acestea si o pozitie publica, in scris, din partea fiecarui partid aflat la guvernare, PD, PNL si UDMR, referitoare la solutia pe care o sustin in continuare pentru cele trei uzine.
De asemenea, liderul Blocului National Sindical, Matei Bratianu, a cerut Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului sa organizeze urgent o intalnire cu reprezentantii tuturor societatilor care de-a lungul timpului si-au manifestat intentia de a cumpara "Tractorul" sau "Rulmentul", pentru a le oferta acum modulele viabile din aceste firme, care urmeaza sa fie curatate de datorii dupa lichidare.

Cadou de martisor – 1.800 concedieri

Din 1 martie urmeaza sa inceapa sa plece de la "Tractorul" si primii 1.800 de angajati, urmati, in urmatoarele sase luni, de ceilalti 193. La fel stau lucrurile si in cazul celor 2.200 de salariati de la "Rulmentul", doar ca aici Adunarea Generala a Actionarilor, care va pune cruce societatii, a fost amanata cu cateva zile.

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă