14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialMironescu nu înţelege de ce a fost arestat

Mironescu nu înţelege de ce a fost arestat

Fostul secretar de stat în MAI, Laurenţiu Mironescu, spune că rechizitoriul nu are legătură cu faptele pentru care este judecat.

 

Laurenţiu Mirones-cu, fost secretar de stat în MAI, este trimis în judecată de DNA pentru că a ini-ţiat şi constituit un grup infrac-ţional şi pentru trafic de influen-ţă. În fapt, i se impută că a cerut de la Cătălin Pilcă vin, apă şi alte produse, în valoare de 8.000 de lei, promiţându-i acestuia că va interveni pe lângă ministrul Transporturilor pentru a-l numi director la Administraţia Porturilor Maritime. Mironescu a organizat o conferinţă de presă prin care şi-a prezentat poziţia faţă de faptele procurorilor. „Pe 23 mai am fost percheziţionat, reţinut şi arestat pentru 29 de zile pentru că, în calitate de pre-şe-dinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, am cerut mită de la un om de afaceri care să ajute la câştigarea poziţi-ei de vicepreşedinte la alegerile interne din iunie 2010. Am fost acuzat că împreună cu Mircea Banias fac parte dintr-un palier de poziţie externă care ar fi protejat interesele unui grup cu activitate penală în vamă”, a explicat acesta. 

Cum a ajuns inculpat

Mironescu a precizat că dosarul său a fost generat de o sesizare a DIICOT la DNA, în primăvara lui 2010, în care era sesizată o activitate infracţională în Vama Con-stanţa Sud-Agigea, din care el nu făcea parte. Procurorii îl trec în grupul infracţional pe 5 mai, după ce devenise secretar general în MAI şi primise certificate ORNIS şi SSIS.

„Pe 5 mai 2011 am intrat în grupul in-frac-ţional, s-a cerut un mandat de ascultare pe telefonul meu. După 17 zile am fost şi arestat, ca să vedeţi ce înseamnă îndelungata activitate infracţională”, a spus fostul secretar de stat. „Rechizitoriul a fost o reală surpriză. Nu am mai văzut nici un motiv pentru care am fost arestat prezent în rechizitoriu. Am fost arestat pentru că, în calitate de secretar general al MAI, am avut o îndelungată activitate infracţională. Nu mai apare nici mita, Ministerul de Interne a dispărut din referirile la persoana mea, nici legătura cu Mircea Banias, nici palierul de protecţie nu mai este vizibil. În rechizitoriu, domnii procurori, care se contrazic de multe ori, au strecurat mai multe adevăruri. Nu eram preşedinte la organi-za-ţia municipală, din iunie 2008 preşedinte a fost Constantin Florian.

Alegerile din 5 iunie, unde am câştigat poziţia de prim-vice-preşedinte, nu au fost validate. Procurorii au ajuns la concluzia că nu am influenţă politică şi doar aş fi lăsat impresia că o am, ceea ce nu este adevărat. Rechizitoriul în virtutea căruia am fost trimis în judecată este complet modificat faţă de materialul de urmărire penală şi faţă de materialul în virtutea căruia am fost arestat. Ceea ce s-a reţi-nut în rechizitoriu nu are nici o legătură cu motivele arestării. Atunci, de ce am mai fost arestat?”, s-a întrebat Mironescu. Lau-renţiu Mironescu a mai spus că a cerut audierea ca martori a mai multor persoane, dar cererea i-a fost refuzată. Printre aceste persoane se numără Maria Stavrositu, preşedintele organi-za-ţiei municipale PDL Constan-ţa, Mircea Toader, Traian Igaş. În ceea ce priveşte relaţia cu Pilcă, spune că acesta a fost bun prieten cu tatăl său. „A fost prima persoană pe care am sunat-o când a murit tata”, spune el. Mironescu a mai spus că procurorii au pus sechestru pe un cont de 8.000 de lei deschis de el, bani care acoperă prejudiciul creat.

Ca în filmele de acţiune

Ţinând cont de cele de mai sus, Mironescu îi acuză pe procurori de incompetenţă. El a acuzat şi modul în care au intervenit mas-caţii în momentul perche-ziţiei imobiliare. „Au spart poarta. Până nu se termină acest dosar, eu nu repar poarta, vreau să îmi aduc aminte în fiecare zi când ies pe poartă de ce mi s-a întâmplat. A intrat un comando din ăsta, care cred că văzuse Die Hard 4 cu o zi înainte,  erau foarte injectaţi, se tupilau pe după colţuri… Era doar soţia acasă cu Ozzie, căţelul, care a plecat la vecini. Le-am zis şi celor care m-au dus cu maşina la DNA: „Băi, fraţilor, dacă faceţi glume, eu vă omor pe voi”. Iniţial am crezut că e o glumă, am crezut că face Igaş vreo… Mă gândeam să nu fie vreo poantă de autobază”, a spus el. 

Cum l-a înjurat pe senatorul Banias

Mironescu a explicat şi relaţia cu Mircea Banias. „Am copilărit împreună, am fost vecini de bloc, am făcut şi Institutul de Marină împreună. Cred că de la politică ne-am luat. În 2008 relaţiile au început să se răcească şi au culminat cu intenţia de a mă exclude din BPJ în decembrie 2009. Mi-a spus că îl încurc, iar eu l-am înjurat şi de atunci nu am mai avut un cuvânt schimbat cu el. Ulterior, a vrut să mă dea şi afară din partid prin vara lui 2010.”

Cele mai citite

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...

VIDEO. Meryl Streep a primit Palme d’Or onorific, premiul ce subliniază “locul ei de neşters în istoria cinematografiei”

Meryl Streep, una dintre cele mai remarcabile actrițe din industria cinematografică de la Hollywood, laureată cu trei premii Oscar, a fost onorată marți seară...

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă