25.7 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialArafat şi Bodog au declanşat „războiul ambulanţelor“: Ministrul Sănătăţii a anulat licitaţia...

Arafat şi Bodog au declanşat „războiul ambulanţelor“: Ministrul Sănătăţii a anulat licitaţia derulată de IGSU, secretarul de stat din MAI se opune vehement

Licitaţia demarată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pentru achiziţionarea de noi ambulanţe nu mai este valabilă, astfel încât procedura trebuie reluată în baza unui nou protocol între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne. Anunţul ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, este vehement contestat de secretarul de stat Raed Arafat.  

Într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Digi 24, Bodog a precizat că licitaţia a fost anulată, la solicitarea ANAF, din cauza unor contestaţii. „ANAF ne-a informat că, având în vedere modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, nu mai e valabilă licitaţia. Au fost probleme în protocol, încheiat pe vechea lege a achiziţiilor, astfel că am semnat un nou protocol pentru reluarea procedurilor”, a spus ministrul Sănătăţii. El a precizat că  luni (astăzi – n.red.) va fi semnat protocolul şi vor fi demarate procedurile pentru achiziţii.

Anunţul ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, este vehement contestat de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, care ocupă funcţia de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). El susţine că  primele ambulanţe vor putea fi preluate abia la jumătatea anului viitor, o întârziere prea mare având în vedere că dotările Ambulanţei şi SMURD sunt învechite. „Să îşi asume responsabilitatea cei care semnează (protocolul – n.r.) atunci când vor muri oameni pentru că nu avem ambulanţe”, a spus Arafat.

Contraargumente

Şeful DSU susţine că a obţinut “un punct de vedere de la ANAF, în februarie, potrivit căruia acordul de asociere este valabil”. “În pofida acestei chestiuni, a venit o adresă de la Ministerul Sănătăţii care reziliază acordul de asociere şi spune că nu se mai doreşte să se facă această licitaţie împreună”, a argumentat Raed Arafat.

În opinia sa, faptul că au existat contestaţii „nu în-seamnă că s-a greşit în caietul de sarcini”, deoarece “contestaţii se depun şi de către firme care au un singur angajat”.

Raed Arafat a explicat că, în 2016, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii au decis ca procedura de achiziţie a ambulanţelor să se mute la IGSU, caietul de sarcini să fie făcut de o comisie mixtă a celor două ministere. Finanţarea putea fi făcută fie prin accesarea de fonduri europene, fie de la bugetul de stat, de către IGSU sau direct de către Ministerul Sănătăţii. 

Ulterior, Arafat a scris ieri pe Facebook: „Anunţul domnului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, (…) ascunde multe adevăruri nespuse şi este, de fapt, un anunţ al întârzierii achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă, şi nu al demarării procedurilor, care au fost deja demarate, dar nu sunt «agreate», dorinţa fiind de a repeta totul de la zero”.

Şeful DSU a acuzat „blocajele şi modul în care am fost sabotaţi, în mod deosebit la nivelul Ministerului Sănătăţii”, precizând că i-a trimis o scrisoare pe această temă ministrului Sănătăţii. „Mă refer aici la funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii care au sabotat procesul de dotare a serviciilor de ambulanţă şi SMURD în mod continuu, ca să ajungem într-o situaţie fără precedent în sistemul de urgenţă, situaţie care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol”, a susţinut Arafat.   

Cele mai citite

Există risc de inundații pe 15 râuri din România, avertizează specialiștii de la “Apele Române”

Specialiștii hidrologi din cadrul INHGA au emis o atenționare de Cod galben, valabilă începând de luni, 3 iunie 2024, de la ora 15:00, până...

recunoașterea și gestionarea bolilor copilăriei

Bolile copilăriei reprezintă acele afecțiuni care apar, în mod tipic, la copiii de vârstă mică. Din această categorie fac parte, printre altele, varicela,...

Marketingul online poate aduce 200% profit: Sfaturile experților pentru antreprenori

Află cum pot obține antreprenorii profit de până la 200% din investiția în marketing online față de cel tradițional de la experții în domeniu.  Cuantifică...
Ultima oră
Pe aceeași temă