14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Educației: Învăţământul nostru trebuie să treacă prin multe schimbări structurale

Ministrul Educației: Învăţământul nostru trebuie să treacă prin multe schimbări structurale

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, consideră că învățământul românesc trebuie să treacă printr-o serie de schimbări structurale. Totodată, el a afirmat, cu prilejul deschiderii noului an școlar, că sistemul românesc de învățământ este încă departe de cel pe care elevii îl merită, potrivit News.ro.

 Mircea Dumitru a participat, luni, la festivitatea care marchează începerea noului an școlar, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Capitală. În acest context, el atras atenția că mii de elevi încheie, anual, studiile liceale, fără a obține o diplomă de bacalaureat.

 

„În fiecare an pierdem mii de elevi care încheie studiile liceale fără să obţină o diplomă de bacalaureat, fără să aibă o calificare sigură care să-i permită să aibă o carieră şi să ducă o viaţă decentă. Dacă în acest dezastruos rezultat mai adăugăm procentele celor care abandonează şcoala înainte de a termina ciclul obligatoriu sau pe parcurs, se conturează un tablou al şcolii şi educaţiei în România”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

În opinia sa, școala românească este „departe de ceea ce merita copiii”. Totodată, Mircea Dumitru le-a cerut tuturor celor implicaţi în procesul educaţional, de la elevi, părinţi, până la profesori şi directori de şcoli, să facă eforturi pentru transformarea învăţământului.

 

„Învăţământul nostru trebuie să treacă prin multe schimbări structurale. Una dintre acestea mi se pare că iese în evidenţă prin importanţa generală a consecinţelor pe care le va avem asupra felului în care trebuie să facă educaţie şcolile. Ne dorim de la şcoală să-i facă pe copii să gândească mai bine, mai clar şi mai precis pentru a putea analiza situaţii şi a decide cel mai bine”, a mai declarat Mircea Dumitru la deschiderea anului şcolar 2016-2017.

 

Trei milioane de elevi din toată ţara au început, luni, noul an şcolar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor şi concursurilor naţionale.

Este vorba şi de programul naţional „Şcoala altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Astfel, programul se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Totodată, în noul an școlar vor fi schimbări în ceea ce privește testele naționale. Astfel, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Totodată, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.

Tot ca element de noutate, în procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.

Cele mai citite

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă