13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Dragnea, urmărit penal pentru corupţie, face un ghid etic, anticorupţie ...

Ministrul Dragnea, urmărit penal pentru corupţie, face un ghid etic, anticorupţie pentru funcţionari

Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a deschis  conferinţa anuală ”Strategia Naţională Anticorupţie” , iar în discursul său a afirmat că ministerul pe care îl coordonează va elabora ghidul etic al funcţionarului şi că in fiecare institutie a administraţiei publice locale va trebui să existe “cel puţin un om” care să fie responsabil cu lupta anticorupţie şi cu etica in instituţia respectivă.

Liviu Dragnea a fost pus sub învinuire pentru corupţie  în dosarul ”FRAUDE LA REFERENDUM” anul trecut, pe când era secretar general PSD şi preşedintelele Consiliului Judeţean Teleorman şi coordona campania electorala a USL pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea  ”a constituit un sistem naţional de influenţă pentru fraudarea referendumului”. Procurorii îl acuzau pe Dragnea  de ”instigare la promisiunea, oferirea  sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului”.

Acum, Dragnea pare să coordoneze Strategia Naţională Anticorupţie  şi urmează să facă un ghid anticorupţie.

La  conferinţa ”Strategia Naţională Anticorupţie”, sponsorizată de ambasadele Olandei, Finlandei şi Germaniei,  au participat premierul Victor Ponta, presedintele Senatului Crin Antonescu, preşedintelel Inaltei Curti de Casaţie şi Justiţie, Doina Livia Stanciu, preşedintelel Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Hăineală,  presedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, procurori, judecători, poliţişti judiciarişti, reprezentanţi din administraţiile publice din toata ţara.

La conferinţa SNA, în alocuţiunea sa, Dragnea a susţinut că ” Serviciul anticorupţie din cadrul MDRAP, pe langă atribuţiile pe care le are in interiorul ministerului, pentru instituţiile din subordine, are şi câteva roluri importante, şi anume să acorde consultanţă permanentă tuturor autorităţilor locale în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, să organizeze sesiuni de instruire pentru reprezentanţii administraţiei publice locale, cu speranţa – pe care o s-o umplu de substanţă – ca în fiecare instituţie din administraţia publică locală sa existe cel putin un om care sa fie responsabil cu lupta anticorupţie şi cu etica din instituţia respectivă“.

Sorin Ioniţă, EXpertForum: ” E o ironie a vieţii politice din România”

Se pune întrebarea legitimă: ce autoritate are  un învinuit de corupţie să coordoneze, să implementeze  in toata ţara Strategia Naţională Anticorupţie?

Ne-a răspuns Sorin Ioniţă, director ExpertForum, organizaţie neguvernamentala care se ocupă de anticorupţie. ”E o ironie amară a vieţii politice din România. Teoretic, ministerul coordonat de domnul Dragnea trebuie sa implementeze programul, iar faptul că Dragnea e ministru si e învinuit reprezintă, într-adevăr, o problemă, dar programul efectiv trebuie implementat şi  ghidul trebuie făcut” ne-a declarat Sorin Ioniţă.

Cristina Guseth, director Freedomhouse, ne-a delarat că ”domnul Dragnea, pus sub învinuire pentru corupţie, desi beneficiază  de prezumţia de nevinovăţie până ce justiţia se pronunţă definitiv, are credibilitatea afectată, atât in tara, cât şi la Bruxelles şi desigur nu este persoana cea mai potrivită să facă un ghid etic, dar Strategia Naţională Anticorupţie trebuie implementată”

 

 

Cele mai citite

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă