33.5 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăCulturăExpoziţia „Jandarmeria Română 1850 - 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la sediul Muzeului Județean Teleorman din strada 1848, nr. 1, Alexandria. Vernisajul va avea loc vineri, 17 mai, începând cu ora 11:00, în sala „Auditorium”.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică, membri ai comunității locale și pasionați de istorie.

Muzeul Județean Teleorman este a douăzeci și una instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în 2020, ulterior fiind itinerată la mai multe instituții muzeale din Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța, Tulcea, Bistrița, Miercurea Ciuc, Sighetu Marmației și Târgu Mureș. Până în prezent, aproximativ 41.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Județean Teleorman și Inspectoratul de Jandarmi Județean „General de brigadă Ion Bunoaica” Teleorman.

Organizat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, proiectul expozițional își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică (distincții, brevete, documente, elemente de echipament, fotografii și publicații de specialitate) din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018″.

În cadrul expoziției va fi evocat Nicolae Bunghez, subofițer jandarm care și-a desfășurat activitatea profesională în județul Teleorman, în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost implicat în capturarea agenților Serviciului de Executare de Operațiuni Speciale (S.O.E.), parașutați în apropierea localității Plosca în decembrie 1943, ca parte a operațiunii „Autonomous”. Fotografiile și documentele prezentate publicului, cu această ocazie, fac parte din colecția domnului Sebastian Bunghez, nepotul subofițerului jandarm Nicolae Bunghez.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020″ va putea fi vizitată la sediul Muzeului Județean Teleorman, în perioada 17 mai – 14 iulie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Codurile galben și portocaliu de caniculă, extinse

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări Cod Galben şi Cod portocaliu de căldură extremă, valabile în toată ţara pe parcursul următoarelor două...

Suedia, acord de apărare cu SUA

Parlamentul suedez a aprobat, cu o largă majoritate, un acord de apărare cu Statele Unite, care, potrivit oponenţilor săi, deschide calea pentru desfăşurarea de...

Școala românească, PISA(tă) în continuare

Ministerul Educației ne-a anunțat că a fost publicat un al treilea volum de rapoarte cu privire la rezultatele obținute de elevii români la testele...
Ultima oră
Pe aceeași temă