25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialMinele profitabile nu isi vor inceta activitatea dupa anul 2007

Minele profitabile nu isi vor inceta activitatea dupa anul 2007

Minele care exploateaza minereuri neferoase din Transilvania si sunt profitabile din punct de vedere economic nu si vor inceta activitatea in anul 2007. Aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Maramures pentru a discuta situatia Companiei Nationale Miniere “Remin” Baia Mare, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca exploatarile miniere viabile isi vor continua activitatea si in 2007, insa nu vor mai benefica de sprijin financiar de la bugetul statului.
“Primul pas s-a consumat la compania miniera "Remin", care in cel putin doua luni va deveni unul dintre actionarii majoritari ai societatii comerciale "Econord". Viitoarea firma a fost infiintata de minister prin aportul "Remin" si are rolul de a participa la inchidere, ecologizare si refacere a zonelor miniere din Maramures si din alte judete transilvane unde opereaza mine cu profil neferos”, a afirmat demnitarul.
Pe de alta parte, ministrul a spus ca “Econord” va functiona pe principiul cererii si ofertei fara interventia financiara a statului. Viitoarea societate va prelua de la “Remin” o parte din mijloacele fixe si mobile, care sa-i permita desfasurarea activitatii, precum si 5 administratori care se vor ocupa de mersul afacerii.
Aceasta va avea puncte de lucru la exploatarile miniere Turt-Oas, Rodna, Tibles, Baiut, Suior, Baia Sprie, Baia Borsa si Baia Mare.
Ministrul Economiei si Comertului a tinut sa precizeze ca, indiferent de situatie, bugetul statului nu va mai finanta din anul 2007 industria miniera, conform normelor de aderare la Uniunea Europeana. In mod practic, unitatile care vor continua sa exploateze minereuri trebuie sa lucreze pe profit, iar marfa produsa sa fie vanduta in conditii avantajoase. Mineritul neferos ar putea beneficia in perioada imediat urmatoare de avantaje economice sporite, ca urmare a cresterii preturilor la metalele rare pe Bursa Metalelor din Londra.
Revenind la viitoarea societate “Econord”, ministrul a afirmat ca profilul firmei este diversificat, iar pe langa activitatile specifice se va ocupa si de domeniul constructiilor. “Baza tehnica a "Econord" va permite implicarea in diverse activitati din domeniul constructiilor industriale si civile. Baia Mare se afla intr-un continuu proces de extindere si profitul din aceste afaceri ar putea veni in timp foarte scurt”, a opinat ministrul Economiei si Comertului.
Pentru a scapa de datoriile catre AVAS, Compania Nationala Miniera “Remin” Baia Mare a vandut de pe stoc, in aceasta saptamana, minereu neferos in valoare de 600.000 de dolari, altfel intra in lichidare pana la finele lunii mai.
Minele aflate in portofoliul “Remin” sunt printre putinele profitabile din industria mineritului, extragand si prelucrand aur, argint, cupru, plumb si wolfram.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, despre valorile partidului PNL: “Nu s-a schimbat nimic”

La lansarea candidaţilor liberali din judeţul Argeş, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că, deși valorile tradiţionale ale partidului au rămas neschimbate, contextul...

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă