19.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialMii de unităţi din industria agroalimentară, sub control. Autorităţile au dat amenzi...

Mii de unităţi din industria agroalimentară, sub control. Autorităţile au dat amenzi de peste 97.000 de lei

Mai multe unităţi din industria agroalimentară au primit, luna trecută, amenzi, cu o valoare totală de peste 97.000 de lei, cât şi 81 de avertismente, după ce direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi cea a municipiului Bucureşti au desfăşurat peste 5.800 de controale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de Agerpres.

Instituţia precizează că unităţile din industria agroalimentară care au fost controlate desfăşoară activităţi în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe. 

Controlul unităţilor a vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare ale materiilor prime şi ale produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor. 

“Neconformităţile constate şi sancţionate au fost cele privind: respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereţi, tavan, paviment, spaţii, proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, sifoane pardoseală, substanţe dezinfectante, mese, sursă apă caldă, programe igienă, frigider, mucegai), documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare), produsele alimentare (etichetare, buletine analiză, ambalare), documentare (documente însoţitoare, trasabilitate), personalul (echipament protecţie, fişe aptitudini, control sănătate), altele (înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, compatibilităţi)”, se spune în comunicat. 

Cele mai mari amenzi au fost aplicate în Capitală şi în judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Sibiu. 

În Dâmboviţa, valoarea amenzilor aplicate a fost de 18.000 lei. Acestea au fost date pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreţinerea igienică a spaţiilor şi a ustensilelor de lucru, deficienţe de etichetare, lipsa documentelor de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. 

În Bucureşti, amenzile – de 11.000 lei – au fost date pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate, nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite.

În Ilfov şi Sibiu au fost aplicate amenzi în valoare de câte 12.000 lei, pentru lipsa documentelor necesare pentru demonstrarea trasabilităţii şi, respectiv, pentru neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, absenţa procedurilor, a buletinelor de analiză şi a graficelor de monitorizare a temperaturii; 

ANSVSA precizează că în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate. 

Cele mai citite

Ciolacu, despre varianta Mircea Geoană, după ședința PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la începutul...

Sebastian Burduja: Consultare publică pentru Strategia Energetică a României 2025-2035

Sebastian Burduja a anunțat pe 14 iunie că Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu...

Efectele furtunii din București: străzi şi subsoluri inundate, copaci căzuți si autoturisme avariate

Pompierii au fost nevoiţi să intervină în noaptea de joi spre vineri în aproape 400 de cazuri în Bucureşti şi Ilfov ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă