29 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialMii de oameni s-au strâns la sărbătoarea Sfântului Dimitrie

Mii de oameni s-au strâns la sărbătoarea Sfântului Dimitrie

Peste 2.000 de pelerini şi 600 de preoţi şi oficiali ai Bisericii Ortodoxe Române sunt prezenţi, în Capitală, la prima zi a sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, informează Mediafax.

Sărbătoarea a început sâmbătă, la ora 10.30, cu o procesiune. Lemnul Sfintei Cruci a fost adus de la Biserica Sfântul Spiridon Nou, întâlnindu-se cu moaşte ale Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Mii de pelerini au sosit încă de la miezul nopţii pentru a participa la această sărbătoare.

În cuvântul său, patriarhul Daniel a explicat însemnătatea Sfintei Cruci.

„Când mărturisim credinţa ortodoxă în Sfânta Treime ne însemnăm cu semnul sfintei cruci. Instrument de tortură şi de ocară în antichitate crucea a fost transformată de Hristos în semn de biruinţă a iubirii smerite asupra egoismului, semn de biruinţă al sfinţeniei asupra păcatului şi semn de biruinţă al vieţii asupra morţii”, a spus capul BOR.

Acesta a făcut şi un apel la istorie: „Sfântul Constantin cel Mare a descoperit în anul 312 crucea lui Hristos pe cer, iar sfânta Elena în anul 326 la Ierusalim în pământ. Iată acum această sfântă cruce a lui Hristos descoperită de sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a ajuns la noi la Bucureşti în preajma sărbătorilor sfântului mare mucenic Dimitrie şi sfântului cuvios Dimitrie cel Nou amândoi fiind ocrotitori ai Capitalei României”, a mai spus PF Daniel.

Patriarhul a mai spus că aducerea sfintei cruci din Grecia în România la hramul Catedralei Patriarhale este un simbol al comunităţii frăţeşti între Biserica ortodoxă a Grecia şi Biserica Ortodoxă Română şi între cele două popoare.

Peste 200 de jandarmi asigură ordinea în Dealul Mitropoliei, unde au fost amplasate corturi de către Crucea Roşie, care împart ceaiuri şi sandvişuri pelerinilor.

Peste 340.000 de români îşi serbează onomastica, marţi, 26 octombrie, de Sărbătoarea Sfântului Dumitru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă