16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMii de irakieni în piaţa Tahrir din Bagdad

Mii de irakieni în piaţa Tahrir din Bagdad

Mii de cetăţeni irakieni au ieşit în stradă vineri pentru a protesta împotriva corupţiei şi a lipsurilor serviciilor de bază, în cadrul unui miting naţional, inspirat de evenimentele din Tunisia, Egipt şi restul lumii arabe, informează agenţiile de presă străine.

Sute de oameni înarmaţi cu steaguri şi pancarte au ajuns încă de dimineaţă în piaţa Tahir din Bagdad, în piaţă aflându-se la momentul respectiv numeroase forţe de ordine Podul Jumhuryia, aflat în apropiere, a fost blocat cu ziduri de beton. De asemenea circulaţia automobilelor în oraş se desfăşoară conform unui program fix.

Organizate, în principal, cu ajutorul comunicării prin site-ul de socializare Facebook, la fel ca în cazul evenimentelor din Egipt şi Siria, protestele s-au întins pe tot teritoriul Irakului, din nord, în Kirkuk, până în sud, în oraşul Basra. În ultimile zile aproximativ 5 oameni au murit şi 49 au fost răniţi în ciocnirile violente dintre protestatari şi forţele de ordine.

La opt ani de la invandarea Irakului de SUA, eveniment ce a avut ca finalitate răsturnarea dictaturii lui Saddam Hussein, Irakul se dezvoltă încet. Însă, există probleme cu alimentele, apa potabilă, electricitatea şi şomajul. Acestea sunt şi principalele probleme pe care protestatari vor ca guvernanţii să le rezolve.

“Vrem să se îmbunătăţească nivelul de trai. Sistemul educaţional stă rău, sistemul de sănătate de asemenea. Nu avem apă potabilă sau electricitate. Rata şomajului creşte, iar acest lucru îi poate determina pe tineri să se alăture organizaţiilor teroriste”, scrie un protestatar pe reţeaua de socializare online Facebook.

Prim ministrul irakian Nuri al-Maliki a declarat că susţine drepturile cetăţenilor irakieni de a protesta paşnic, dar a avertizat joi asupra pericolului că protestele de vineri să fie ţinta atacurilor din partea organizaţiei teroriste Al-Quaeda şi din partea membrilor Baath, fostul partid al lui Saddam Hussein. În ciuda unei scăderi a violenţelor pe teritoriul irakian faţă de perioada războiului, există încă insurgenţi capabili să comita atentate la scară largă.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...
Ultima oră
Pe aceeași temă