14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMichael Jackson, achitat

Michael Jackson, achitat

“Regele muzicii pop” Michael Jackson este un om liber. Juratii, opt femei si patru barbati, l-au achitat pe cantaret, dupa sapte zile de deliberari, gasindu-l nevinovat la toate cele zece capete de acuzare formulate impotriva sa de procurorii din Santa Maria, transmite AFP.
Potrivit verdictului citit la tribunalul din Santa Maria, megastarul a fost achitat de toate invinuirile, printre care abuz sexual asupra unui minor, tentativa de sechestrare si de administrare de alcool in vederea comiterii de abuzuri. Pentru toate aceste acuzatii, starul, in varsta de 46 de ani si tata al trei copii, risca 20 de ani de inchisoare.
Michael Jackson a venit la tribunal putin inainte de ora locala 13.50, imbracat intr-un costum negru, camasa alba si purtand o palarie tot de culoare neagra. Dupa chipul imobil si mersul mecanic, Michael era vadit tensionat.
Citirea verdictului a durat aproximativ trei ore. In tot acest timp, judecatorul Melville nu i-a privit aproape nici o clipa pe jurati, ramanand imobil. La final insa, el s-a ridicat si l-a felicitat pe principalul avocat al apararii, Tom Mesereau.
Dupa lectura deciziei juratilor, Michael si-a sters ochii cu o batista, iar un membru al echipei de aparare si o parte din femeile din juriu au izbucnit in lacrimi. Apoi, vizibil epuizat, cantaretul a parasit sala de judecata, facand usor cu mana zecilor de fani adunati in fata tribunalului.
“S-a facut dreptate. Acest om este nevinovat. A fost intotdeauna”, a afirmat, imediat, plin de satisfactie, Mesereau. La randul sau, Michael si familia sa s-au declarat “usurati”, potrivit purtatorului de cuvant al acestora. Iar Debbie Rowe, fosta sotie a cantaretului si mama a doi dintre copiii acestuia, a spus ca este “incantata”. Pe de alta parte insa, doi dintre fratii lui Michael, dupa ce au strans mana mamei lor Katherine, si-au declarat amaraciunea, denuntand incapatanarea de care a dat dovada, dupa ei, procurorul Sneddon.
Vestea achitarii lui Michael a fost intampinata cu strigate de bucurie, confeti si porumbei eliberati de fanii cantaretului. Unii sunt de parere insa ca megastarul nu-si va mai putea reface niciodata imaginea, iar unii parinti s-au aratat indignati de decizia juriului.

Motivele deciziei

Juratii care l-au gasit nevinovat pe Michael Jackson in fata tuturor capetelor de acuzare au dezvaluit ca mama baiatului care a sustinut ca a fost molestat de cantaret le-a lasat o impresie proasta, mai ales in timpul marturiei sale, plina de informatii contradictorii.
Potrivit Associated Press, juratii au declarat ca au fost iritati de mama acuzatorului cand aceasta, aflata in boxa martorilor, a pocnit din degete spre juriu. “Mi-a displacut total gestul ei de atunci, cand a pocnit din degete spre noi”, a afirmat juratul “Nr. 5”, o pensionara vaduva. De asemenea, un alt jurat a spus ca a votat pentru achitare intrucat avea indoieli in privinta credibilitatii acuzatorului. “Acest lucru nu inseamna ca e un om nevinovat, doar ca nu e vinovat de ceea ce a fost acuzat”, a adaugat acesta. Iar alti jurati au declarat ca nu au avut parte de nici o dovada clara a acuzatiilor aduse impotriva lui Michael.

Presiuni, zvonuri si teoria complotului rasist

Verdictul in cazul Jackson se inscrie intr-o serie de decizii extrem de controversate luate de juratii din California in ceea ce priveste vedetele. De pilda, sportivul O.J. Simpson si actorul Robert Blake, ambii judecati pentru omor, au fost si ei iertati de lege, dar nu si de public. In cazul Michael Jackson, batalia pentru imagine de-abia incepe.
Specialistii in media si avocatii explica faptul ca, in cazul vedetelor, procesele decurg altfel, pentru ca acestea isi permit cei mai buni avocati. Tot ei spun insa ca “exista prea multe zvonuri. Presiunea este imensa, interesele sunt enorme si nu poti sti niciodata daca juratii nu au deja o parere preconceputa asupra acuzatului.
In ceea ce priveste zvonurile, pe site-ul oficial al megastarului, achitarea lui Michael este comparata cu eliberarea din inchisoare a fostului presedinte sud-african Nelson Mandela. Iar verdictul juriului mai este asemanat cu caderea Zidului Berlinului si nasterea lui Martin Luther King. Si, pe de alta parte, AFP comenteaza ca, atunci cand nu era inca achitat, Michael a mers pana la a se compara cu Nelson Mandela, pentru a se declara victima unui complot rasist. Teoria complotului rasist nu s-a bucurat insa de ecou, megastarul fiind achitat de un juriu in randul caruia nu s-a aflat nici un negru.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă