23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialMerkel i-a spus lui Filat că va cere Rusiei să rezolve problema...

Merkel i-a spus lui Filat că va cere Rusiei să rezolve problema Transnistriei

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat, într-o întâlnire cu premierul moldovean, Vlad Filat, că va solicita Rusiei continuarea eforturilor în vederea soluţionării problemei din Transnistria, Berlinul susţinând aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, se arată într-un comunicat oficial.

 

“Sunt convinsă că prin voinţă politică poate fi identificată o soluţie la această problemă”, a spus cancelarul german, citat în comunicatul Guvernului moldovean, preluat de Mediafax.

Merkel s-a interesat despre situaţia politică din Republica Moldova, reforma Constituţiei, dar şi despre stadiul dialogului cu Comisia de la Veneţia. Ea s-a interesat, de asemenea, despre evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu Rusia, Ucraina, România şi Uniunea Europeana. Cancelarul şi premierul moldovean au discutat atât despre procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, cât şi despre situaţia economiei moldovene.

Premierul Vlad Filat, aflat într-o vizită în Germania, la invitaţia cancelarului, a spus că discuţiile purtate cu Angela Merkel sunt “importante şi semnificative”. În cadrul acestei întâlniri, au fost abordate subiecte privind cooperarea bilaterală, posibilităţi de aprofundare ale acesteia.De asemenea, Merkel şi-a exprimat mulţumirea că Republica Moldova a început să negocieze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană (UE). “Ne bucurăm că aţi început aceste negocieri. Este un proces important”, a spus cancelarul german. Ea s-a pronunţat, totodată, în favoarea intensificării Parteneriatului Estic, subliniind că Germania va susţine acest proces.

“Relaţiile cu Germania, unul dintre liderii UE, prezintă un interes cu totul special pentu Republica Moldova”, a declarat premierul Filat după întâlnire, subliniind că această ţară “a susţinut fără echivoc transformările” care au avut loc la Chişinău în ultimul an.

Chişinăul “contează mult pe sprijinul Germaniei în procesul de negocieri cu UE, în privinţa liberalizării regimului vizelor (de călătorie) şi a unui acord privind crearea unei zone de comerţ liber”, a mai spus premierul, citat în comunicat. El a mulţumit autorităţilor de la Berlin pentru menţinerea ţării pe lista “beneficiarilor de asistenţă germană”, pentru disponibilitatea de a acorda asistenţă în domeniul justiţiei şi afacerilor externe şi pentru contribuţia specialiştilor germani în cadrul EUBAM (Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră).

 

Cele mai citite

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...

DIICOT a destructurat o grupare de trafic de persoane și proxenetism

La data de 21 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea...

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă