2.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialMerkel i-a spus lui Filat că va cere Rusiei să rezolve problema...

Merkel i-a spus lui Filat că va cere Rusiei să rezolve problema Transnistriei

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat, într-o întâlnire cu premierul moldovean, Vlad Filat, că va solicita Rusiei continuarea eforturilor în vederea soluţionării problemei din Transnistria, Berlinul susţinând aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, se arată într-un comunicat oficial.

 

“Sunt convinsă că prin voinţă politică poate fi identificată o soluţie la această problemă”, a spus cancelarul german, citat în comunicatul Guvernului moldovean, preluat de Mediafax.

Merkel s-a interesat despre situaţia politică din Republica Moldova, reforma Constituţiei, dar şi despre stadiul dialogului cu Comisia de la Veneţia. Ea s-a interesat, de asemenea, despre evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu Rusia, Ucraina, România şi Uniunea Europeana. Cancelarul şi premierul moldovean au discutat atât despre procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, cât şi despre situaţia economiei moldovene.

Premierul Vlad Filat, aflat într-o vizită în Germania, la invitaţia cancelarului, a spus că discuţiile purtate cu Angela Merkel sunt “importante şi semnificative”. În cadrul acestei întâlniri, au fost abordate subiecte privind cooperarea bilaterală, posibilităţi de aprofundare ale acesteia.De asemenea, Merkel şi-a exprimat mulţumirea că Republica Moldova a început să negocieze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană (UE). “Ne bucurăm că aţi început aceste negocieri. Este un proces important”, a spus cancelarul german. Ea s-a pronunţat, totodată, în favoarea intensificării Parteneriatului Estic, subliniind că Germania va susţine acest proces.

“Relaţiile cu Germania, unul dintre liderii UE, prezintă un interes cu totul special pentu Republica Moldova”, a declarat premierul Filat după întâlnire, subliniind că această ţară “a susţinut fără echivoc transformările” care au avut loc la Chişinău în ultimul an.

Chişinăul “contează mult pe sprijinul Germaniei în procesul de negocieri cu UE, în privinţa liberalizării regimului vizelor (de călătorie) şi a unui acord privind crearea unei zone de comerţ liber”, a mai spus premierul, citat în comunicat. El a mulţumit autorităţilor de la Berlin pentru menţinerea ţării pe lista “beneficiarilor de asistenţă germană”, pentru disponibilitatea de a acorda asistenţă în domeniul justiţiei şi afacerilor externe şi pentru contribuţia specialiştilor germani în cadrul EUBAM (Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră).

 

Cele mai citite
00:01:07

VIDEO. Amploarea distrugerilor din Khan Younis din Gaza

Călătorind încet cu măgarul printre dărâmături și pe lângă clădirile avariate, Mohammed al Najar se întoarce la Khan Younis din Khuza'a. Călătoria de 8...

Miliarde de euro pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete

Comisia lansează miercuri, cererea de propuneri din 2023 a Fondului pentru inovare, cu un buget record de 4 miliarde EUR, pentru a sprijini implementarea tehnologiilor de...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă