18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMediul de afaceri din Constanţa e dominat de companii cu capital străin

Mediul de afaceri din Constanţa e dominat de companii cu capital străin

Cele mai performante firme din județul Constanța au capital străin. În topul anual rea­lizat de Camera de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, primele trei locuri după cifra de afaceri sunt dominate, în această ordine, de Rompetrol Rafinare, deținută de KazMunayGas, ope­rator de stat din Kazakhstan, Ameropa Grains, parte a Grupului de companii Ameropa Elveţia, și Daewoo – Mangalia Heavy In­dustries, deținut în proporție majo­ritară de Coreea de Sud.

În Top 10 se găsesc și olandezii de la Van Oord, Enel Distribuție Dobrogea, cumpărată de italienii de la Enel, grecii de la Black Sea Supliers, și putem trece și Monsson Trading, deținut de o familie suedezo-română. Interesant este că cifra de afaceri a primelor trei firme este de peste 14 miliarde lei, iar cele clasate pe locurile 3 – 10 fac, împreună, afaceri de 4,3 miliarde lei.

Românii din Top 10 sunt Brise Group, singurul mare trader de cereale autohton, Grup Servicii Petroliere și Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), unde acționar majoritar este statul, prin Ministerul Transporturilor.

Tot companiile controlate de străini sunt și cele mai profitabile. Rompetrol Rafinare a marcat un plus de 404.210.009 lei în 2015, iar Enel Distribuţie Dobrogea de 136.344.514 lei. În Top 3 apare și CNAPMC, o companie care are rolul de a administra domeniul portuar, nu de a face profit (114.022.854 lei).

Preşedintele Camerei de Comerţ: „Nu trebuie blamat tot capitalul străin“

Curios sau nu, în topul celor mai profitabile zece companii situația este însă  echilibrată, firmele românești și cele străine fiind la egalitate. 

Președintele Camerei de Comerț a României și a CCINA Constanța, Mihai Daraban, a tras un semnal serios de alarmă, în timpul evenimentului de premiere a firmelor constănțene. „Am devenit o economie de lohn, de subcontractori ai Uniunii Europene. 70% din exporturile României sunt către Uniunea Europeană, 15% către țările europene non-UE. Pe restul planetei însemnăm 15% din export. Într-adevăr, lohn-ul nu mai e ce era înainte. Ce se numea înainte Yves Saint Laurent, de acum se numește cuzinet, ce se numea Armani, acum se numește arbore cotit, ce se numea Gucci, acum este chiulasă. Am trecut la un lohn mai elaborat, mai tehnologizat, dar tot lohn este.

Într-adevăr, în industria auto lucrează 208.000 de oameni, Pitești și Craiova angajând 15.000 de oameni, restul fiind pe orizontală“, a declarat acesta. În opinia sa, soluția pentru economia României este expansiunea peste hotare. „Trebuie să avem curajul să ieșim în zone geografice, unde avem o reputație foarte bună. Altfel vom primi o bucată din ceva. Niciodată nu vom putea să batem marile firme care fac autostrăzi, așa e caietul de sarcini de tip european. Noi am ajuns cu niște cifre relativ modeste cu capitalul românesc, dacă ne uităm la cifre de afaceri peste 10 milioane de euro. Nu trebuie să intrăm nici în paradigma politicienilor, care și-au luat ca temă blamarea totală a capitalului străin“, a declarat Mihai Daraban.

Acesta a precizat că multinaționalele care iau legătura au autoritățile publice locale sau centrale din România „fac repetiții ca la Teatrul Nottara, de aceea nu fac greșeli. Noi avem senzația că le știm pe toate“, a conchis Daraban.

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă