14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMaşinile s-au ieftinit cu 10% anul trecut în România

Maşinile s-au ieftinit cu 10% anul trecut în România

Preţul automobilelor a scăzut anul trecut cu peste 10%, România fiind una dintre pieţele cu cele mai importante reduceri din Uniunea Europeană, după Slovenia, Lituania şi Slavacia, unde maşinile s-au ieftinit cu până la 13,4%, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE), citat de money.ro.

Analiza arată că scăderea preţurilor a fost determinată în principal de stimulentele pentru cumpărarea de automobile noi introduse în multe ţări pentru a atenua impactul recesiunii economice.

Preţurile au scăzut în 24 din cele 27 de state membre UE în cursul anului 2009, s-a menţinut în Olanda şi au crescut în Marea Britanie (7,7%) şi Suedia (2,7%).

În ceea ce priveşte pieţele auto mari, cele mai importante scăderi au avut loc în Spania, de 4,7%, în timp ce în Italia, Germania şi Franţa reducerile au fost moderate, între 0.6% şi 1,1%.

“În general, scăderea preţurilor reale la automobile confirmă încă o dată că tendinţa preţurilor pe termen lung este favorabilă pentru consumatori. Acest lucru se datorează supracapacităţii generale de producţie şi concurenţei intense între producătorii de automobile. Pe de altă parte, preţurile pentru serviciile de reparaţie şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au crescut, ceea ce confirmă necesitatea normelor mai stricte în materie de concurenţă, în vigoare în acest sector”, se spune în raportul CE.

Preţurile pentru pentru reparaţii şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au crescut anul trecut în medie cu 0,7% la nivelul Uniunii Europene.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă