Principesa Margareta a acordat autografe joi după lansarea unui volum dedicat biografiei sale, la standul Editurii Litera din cadrul celei de a VII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, eveniment la care a fost însoţită de principele Radu, scrie Agerpres.
„În carte cititorii vor descoperi cum am trăit, de fapt. Ba mai mult, sunt nişte documente de analiză, foarte interesante, care îl au ca subiect pe tatăl meu, regele Mihai. Sunt lucruri care nu s-au ştiut, când a venit pentru prima dată aici (n.r. – în România) în ’90, de Crăciun”, a declarat presei principesa.
Ea a subliniat că autoarea „a muncit foarte mult la realizarea cărţii, zi şi noapte şi a avut multe documente şi fotografii inedite”, care se regăsesc în volum.
„Ar trebui să ţinem seama şi să înţelegem mai mult rolul principesei Margareta a României ca parte activă a societăţii româneşti, în contextul istoriei sud-estului Europei, al evoluţiilor din Balcani şi manifestărilor Familiilor Regale din această regiune, după căderea Cortinei de Fier”, a spus, la lansare, Diana Mandache, autoarea cărţii „Patrie şi Destin. Principesa Moştenitoare a României”.
Istoricul Adrian Cioroianu, care a mărturisit că o admiră foarte mult pe principesă şi de aceea este subiectiv, a afirmat că volumul lansat este „o carte de istorie a ţării, care vorbeşte de istoria exilului, de o perioadă formatoare, departe de ţară”.
„O admir pentru ceea ce face, cu atât mai mult cu cât despre fundaţia pe care o are s-a vorbit foarte puţin în ultimii ani, pentru umorul său, nu accesibil pentru cei care o întâlnesc la un târg de carte, pentru Cartea sa de bucate regale, pe care a lansat-o vara trecută şi a fost un succes de librărie, o admir pentru ceea ce povesteşte în această carte, ca şi pentru standardul pe care l-a fixat în materie de concetăţenie”, a spus Cioroianu.
Apărută în condiţii grafice deosebite, cartea este o lucrare cu caracter biografic, reunind mărturii ale unor contemporani care au cunoscut-o pe fiica cea mare a regelui Mihai I, prezentarea fiind făcută din perspectiva istoricului.
„În scrierea acestui volum m-au preocupat în principal ideile, simbolurile care s-au constituit în puncte de reper, şi mai puţin statisticile”, mărturiseşte Diana Mandache, într-o notă a autoarei care deschide volumul.
Potrivit acesteia, „destinul principesei se confundă adeseori cu acela al regelui, viaţa sa fiind profund influenţată de istoria recentă din România şi din sud-estul Europei”.
„Interviurile realizate reprezintă adevărate mărturii istorice, iar documentele de arhivă private sau publice, alte materiale inedite utilizate, arborii genealogici constituiţi din perspectiva ascendenţilor şi a legăturilor cu marea familie regală europeană, informaţiile furnizate de mass-media, toate recompun şi aduc în faţa cititorului aspecte noi, ce construiesc o carte vie”, scrie autoarea.
Diana Mandache este doctor în istorie, cercetătoare, autoare de carte istorică, specializată în studiul regalităţii europene.
Autoarea a trăit şapte ani la Londra unde a predat, a scris şi a cercetat în cele mai celebre arhive britanice şi americane.
Pasiunea Dianei Mandache sunt studiile asupra caselor regale din lumea întreagă şi, fireşte, istoria monarhiei româneşti ca parte a istoriei ţării şi Europei.
A publicat mai multe cărţi, printre care: „Dearest Missy” (Rosvall Royal Books, 2011), „Marie of Romania. Images of a Queen (Rosvall Royal Books, 2007), „Later Chapters of My Life” (Sutton, 2004) şi „România, Mitteleuropa şi Balcanii” (Pro Transilvania, 1999).