16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Marile urechi“ ale Beijingului în Paris

„Marile urechi“ ale Beijingului în Paris

La periferia Parisului, o echipă de ziarişti ai publicaţiei L’Obs a descoperit un centru secret chinez de spionaj şi ascultări prin satelit, aflat într-un imobil de lângă Ambasada Chinei, un imobil care se bucură de imunitate diplomatică şi ca atare inaccesibil poliţiei franceze. Acest centru, situat în cartierul Chevilly-Larue, ar spiona o parte a comunicaţiilor între Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Potrivit publicaţiei care citează „o sursă fiabilă”, imobilul găzduieşte serviciile APL-3, echivalentul NSA american în China. Un fost cadru tehnic al unui serviciu secret occidental care a studiat dispozitivul de trei antene deja operaţionale la Chevilly-Larue estimează că două din parabole servesc pentru ascultare şi a treia transmite spre China „producţia recoltată”.

Este vorba de o anexă a Ambasadei Chinei  în Franţa, situată pe o stradă liniştită la periferia Parisului, un teritoriu  inviolabil de peste un hectar care beneficiază de toate protecţiile juridice inerente unui statut diplomatic şi unde poliţia nu are dreptul să penetreze. Pe acest teren se află un teren de tenis, un parking şi două imobile de trei etaje. Pe unul din acoperişuri tronează trei antene parabolice imense.

Nimic nu indică funcţia lor adevărată, la intrare fiind camere de supraveghere, dar nici o placă de identificare. Soneria nu funcţionează şi când faci numărul de telefon înscris în anuar, nimeni nu răspunde niciodată.

Scut diplomatic pentru spioni

Sunt peste 40 ani de când această dependinţă diplomatică chineză se află la nr. 148 pe strada  locotenent Petit-Leroy. În anii 1970 şi 1980, acolo se afla biroul consilierului comercial şi locuinţe de serviciu pentru angajaţii ambasadei principale, aflată într-un cartier elegant din Paris, pe bulevardul George V. În prezent, zeci de diplomaţi locuiesc la nr. 148, în două imobile de tip HLM, dar, în mod evident, această anexă, supravegheată îndeaproape de  DGSI, nu mai este doar un „dormitor” şi antenele uriaşe, din care prima a fost instalată acum patru ani, nu servesc la captarea televiziunii chineze.

Potrivit doamnei Li, ataşat de presă la reprezentanţa chineză din Paris, extensia din Chevilly-Larue este un „serviciu logistic” al ambasadei iar „antenele sunt pentru comunicare”. Pentru serviciile secrete franceze, această anexă adăposteşte în realitate un centru secret de ascultări prin satelit, un centru care depinde de  APL-2, adică al treilea departament al Statului Major al Armatei populare de eliberare, cu sediu la periferia Parisului şi probabil ataşat unităţii sale de spionaj cibernetic 61046, însărcinat cu Europa.

De ani de zile, americanii şi europenii vânează centrele de ascultare şi de spionaj cibernetic instalate în China, dar se pare că Beijingul a delocalizat serviciile sale secrete şi le-a instalat direct „în teren”.   

Cele mai citite

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă