28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie şi Germania cer ţărilor UE să nu coopereze cu Muammar...

Marea Britanie şi Germania cer ţărilor UE să nu coopereze cu Muammar Gaddafi

Marea Britanie şi Germania au cerut, ieri, tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) să nu coopereze cu regimul libian al lui Muammar Gaddafi, cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, consacrată Libiei, transmite AFP, citat de Mediafax.

Într-o scrisoare comună adresată Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, ministrul britanic şi cel german ai Afacerilor Externe, William Hague şi Guido Westerwelle, consideră că această criză “din vecinătatea meridională” a Uniunii reprezintă o provocare de aceeaşi dimensiune ca şi căderea Zidului Berlinului.

Cei doi oficiali cer Uniunii Europene să ajungă la un acord privind o declaraţie potrivit căreia “UE şi statele sale membre nu vor mai lucra sau nu vor mai coopera cu Gaddafi, iar (liderul libian) trebuie să demisioneze, pentru a permite o adevărată transformare democratică a ţării”.

Astăzi, are loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe pe tema Libiei. Vineri, un summit extraordinar ai şefilor de stat şi de guvern din UE va aborda de asemenea situaţia din Libia.

Ashton a refuzat să susţină cererea Consiliului naţional de tranziţie (CNT), constituit de opoziţie, de a fi recunoscut ca unică autoritate legitimă în Libia, demers solicitat însă de Parlamentul European. Ea a emis de asemenea mari rezerve privind fezabilitatea unei zone de interdicţie aeriană, destinată să îl împiedice pe Gaddafi să bombardeze populaţia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă