18.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialMarcări de profit pe o bursă în scădere

Marcări de profit pe o bursă în scădere

„Lichiditate ridicată însă în scădere, pe o piaţă ce a suferit corecţii de 4% după creşterea de 11% de ieri. După scăderea iniţială de după deschidere de 3%, piaţă a recuperat până la -2% în prima jumătate de oră, moment care a reprezentat şi maximul şedinţei de marti, după care trendul de scădere a continuat până la închidere, preţurile de închidere reprezentând minimul  sedintei”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

Indicii Bursei de la Bucureşti au înregistrat scăderi cuprinse între 3,87% şi 5,13%, în condiţiile în care şi pieţele internaţionale au închis pe roşu pe fondul temerilor investitorilor că pachetul de salvare anunţat de UE ar putea afecta creşterea economică a regiunii.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a înregistrat cea mai mare scădere, de 5,13%, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 4,39%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a scăzut cu 3,87%, iar indicele ROTX, jucat la Bursă din Viena, a pierdut 4,68%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 4,56%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a înregistrat o ajustare de 4,10%.

Intermediarii din piaţă de capital spun că impactul măsurilor pe care Guvernul le va aplica va fi vizibil pe termen mediu. “Pe termen scurt cred într-o influenţă pozitivă până când vom vedea şi rezultatele concrete ale programului de ajustare. Partea bună a situaţiei actuale este că guvernul este forţat să acţioneze cu determinare într-o direcţie, ceea ce nu a fost cazul până acum, când mesajele nu erau clare. Totuşi, aspectul cel mai negativ este că veniturile la buget în primul trimestru se ajustează faţă de 2009. Deci pentru România deja celebra formulare «partea cea mai rea a trecut» va fi de fapt de actualitate în 2010”, a declarat pentru Mediafax şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

El consideră că amplificarea presiunilor privind managementul deficitului bugetar al României induce nesiguranţă şi emoţii în rândul investitorilor, care reacţionează vizibil la ştirile privind gestionarea deficitelor statelor din ţările din zona euro sau membre ale UE, după problemele din Grecia.

Totodată, Căruntu estimează că vânzările multor companii vor scădea faţă de 2009, contrar estimărilor de la finalul anului trecut, când managementul acestora miza pe o revenire a afacerilor. Astfel, investitorii se vor reorienta spre acţiuni defensive precum titlurile companiilor din sectorul energiei, al utilităţilor şi chiar farmaceutic.
“Scăderea cu peste 10% a veniturilor la buget din TVA în primul trimestru sugerează că cererea internă nu îşi va reveni în 2010, cu atât mai mult cu cât prin reducerea pensiilor şi a salariilor bugetarilor vom avea motive să vedem o scădere şi mai mare a consumului intern”, a mai spus analistul.

SIF Oltenia (SIF5) a condus în topul lichidităţii cu 11,5 milioane lei faţă de 19,5 milioane lei tranzacţionate luni, pe o scădere de 4,35% după o creştere de 14,29% în ziua anterioară.
Evoluţie descendentă în sectorul bancar, Erste Bank (EBS) -2,48%, BRD SocGen (BRD) -8,11%, Banca Comercială Carpatica (BCC) -1,58%, iar Banca Transilvania (TLV) -3,47%.
Evoluţie negativă şi în domeniul energetic, Transgaz (TGN) -5,79%, Transelectrica (TEL) -0,56%, iar OMV Petrom (SNP) -5,36%.
De remarcat în şedinţa de marţi scăderea importantă la BRD în prima zi ex-dividend şi numărul mare de societăţi ce au suferit scăderi importante.

Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de marţi fără o direcţie clară, în condiţiile în care investitorii se tem că pachetul de salvare anunţat de UE ar putea afecta creşterea economică a regiunii.

Astfel, FTSE-100, principalul indice al bursei din Londra a înregistrat o scădere de 1,76% la 5.292,36 puncte, în vreme ce indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a câştigat 0,33%, până la 6.037,71 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a scăzut cu 0,73%, la 3.693,20 puncte.

Acest articol nu constituie o recomandare de investiţii

 

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă