12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMangalia riscă să piardă trei proiecte cu fonduri europene, în valoare de...

Mangalia riscă să piardă trei proiecte cu fonduri europene, în valoare de peste 30 de milioane lei

Municipiul Mangalia riscă să piardă trei proiecte cu fonduri europene, în valoare de peste 30 de milioane lei, care nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului, informează Mediafax.

Consiliul Local a refuzat ca aceste proiecte să fie continuate în 2016 cu fonduri de la bugetul local sau cu un împrumut de la Guvern.

Potrivit reprezentanților Primăriei Mangalia, este vorba despre proiectele ”Parcul Evergreen”, ”Aleea Teilor” și ”Callatis” – modernizarea vechii faleze a orașului -, care sunt în diverse stadii de execuție, dar care nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului.

Pentru ca proiectele să poată fi continuate în 2016 este nevoie de bani de la bugetul local.

Astfel, săptămâna trecută, într-o ședință a Consiliului Local Mangalia, consilierii s-au opus ca municipalitatea să contracteze un împrumut de la Guvern pentru finalizarea acestor proiecte, iar săptămâna aceasta au avut loc alte două ședințe, în cadrul cărora aleșii locali nu au fost de acord ca proiectele să continue după data de 31 decembrie 2015 și apoi să fie finanțate de la bugetul local.

În aceste condiții, primarul Mangaliei, Cristian Radu, îi acuză pe consilieri că blochează proiectele.

“A expirat termenul până la care ar fi trebuit să se voteze în Consiliul Local continuarea proiectelor europene Parcul Evergreen, Aleea Teilor şi Callatis, istorie la malul Mării Negre. Am convocat două şedinţe de Consiliu, în speranţa că stimabilii consilieri vor aproba proiectele oraşului. I-am aşteptat în Primărie până la miezul nopţii, dar nu s-a putut forma o majoritate. Nu au venit. În schimb, se ocupă în continuare cu ce ştiu ei mai bine: dezinformări, intoxicări, manipulări! Acum o săptămână le-am propus să luăm bani de la Guvern pentru aceste proiecte europene şi pentru căldură. Au refuzat. Acum s-au opus şi prelungirii termenului de execuţie, cu finanţare din bugetul local. Se opun la tot, blochează tot”, a declarat primarul Cristian Radu.

Proiectul ”Parcul Evergreen” are o valoare de 10,5 milioane de lei, iar până în prezent au fost realizate lucrări de aproximativ 4 milioane de lei. Reprezentanții Primăriei susțin că se estimează ca până la sfârșitul anului să mai fie executate lucrări de 6 milioane de lei din bani europeni, iar anul viitor ar mai rămâne lucrări de 500.000 de lei.

Proiectul ”Aleea Teilor” are o valoare de 8,5 milioane de lei. Până în prezent au fost efectuate lucrări de aproximativ un milion de lei, estimându-se că până la sfârșitul anului să mai fie cheltuite două milioane de lei, tot bani europeni, urmând să mai rămână de achitat anul viitor 5,5 milioane de lei, susțin reprezentanții Primăriei.

Cel de-al treilea proiect, ”Callatis – istorie la malul Mării Negre”, are o valoare de 12,5 milioane de lei, din care s-au plătit aproximativ 2 milioane de lei. Până la sfârșitul anului reprezentanții Primăriei Mangalia estimează că vor mai exista solicitări la plată de 3,5 milioane de lei și ar mai rămâne de achitat 6 milioane de lei anul viitor.

Reprezentanții Primăriei Mangalia spun că primarul a informat Guvernul despre această situație și urmează să aibă discuții la Ministerul Dezvoltării Regionale privind găsirea de fonduri pentru finalizarea celor trei proiecte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă