20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialManageriat de tranzitie

Manageriat de tranzitie

Ne aflam in plina schimbare de garnitura in scoli: se sustin examenele pentru ocuparea posturilor de director in scolile generale si licee. Profesorimea reprezinta, de departe, cea mai ampla categorie de bugetari. Nu inseamna ca oamenii scolii sunt si cel mai bine remunerati, dar asta este, deja, o alta discutie.
Pentru judetul Timis sunt peste o suta de posturi de directori scoase la concurs. Aproape un sfert din locuri nu sunt, insa, atractive, de vreme ce nu s-au inscris candidati. In scoli, ca si in spitale, Guvernul vrea manageri in locul conducatorilor proveniti dintre profesionistii domeniului. Doar ca acestia nu se nasc peste noapte, iar mentalitatile se schimba greu.
Daca directorul de scoala, de pilda, are si multe ore, si trebuie sa se ocupe de tot, de la investitii si pana la asigurarea institutiei cu personal calificat, dar si de programe de dezvoltare, este greu de imaginat cum va face toate pe un salariu modest si cu resurse umane putine. Initial, Inspectoratul Scolar Timis anunta ca prefera tinerii pentru posturile directorale. Decat ca aceasta categorie n-a dat navala sa ocupe posturile vacante.
Nivelul de dezvoltare socio-economica nu ne ajuta prea mult. In cabinetele ministeriale se gandeste reforma invatamantului de maniera: tinerii vor sa se afirme si nu pot din cauza generatiei mai varstnice; un tanar va incerca sa se afirme ca director in orice localitate, mai ales daca raman posturi directoriale neocupate; piata muncii are capacitate de reglare. Judecata nu este neaparat rea.
Doar ca tinerii (nu numai cei din ziua de azi!) apreciaza si calitatea vietii, si oportunitatile de afirmare in localitatile mari, si posibilitatile de locuire. O scoala mai slabuta, intr-un loc izolat, intr-o comunitate saraca sau conservatoare, nu este atractiva neaparat pentru tanarul care ar trebui sa-si gaseasca si locuinta, si resurse de finantare pentru institutia de invatamant externe comunitatii, precum si cai de a obtine succese in pofida conditiilor de lucru.
Si daca tanarul despre care vorbim la general a obtinut, spre pilda, titularizare in Timisoara, nu va avea nici un imbold sa se mute ca director, sa zicem, la Stiuca, la margine de judet. Asa ca destul de multa vreme de acum inainte vom avea directori cu delegatie in locul celor care si-au obtinut postul prin concurs. Cat despre constituirea unei clase manageriale – aici perioada de asteptare creste sensibil. Mai avem mult de asteptat, caci simpla schimbare a etichetelor puse pe profesii sau pe categoriile analizate nu duce la reforma.

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă