20.4 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialMalaysienii din Coreea de Nord au interdicție să părăsească țara, ca urmare...

Malaysienii din Coreea de Nord au interdicție să părăsească țara, ca urmare a conflictelor dintre cele două state, după asasinarea lui Kim Jong-nam

Coreea de Nord a interzis ieșirea cetățenilor malaysieni din țară, ca urmare a controversei dintre cele două state, cauzată de asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele liderului de la Phenian, Kim Jong-un, informează BBC.

Potrivit agenției de presă nord-coreene KCNA, interdicția va fi în vigoare până când „incidentul din Malaysia va fi soluţionat.“ Interdicţia are caracter temporar şi are ca scop protejarea cetăţenilor nord-coreeni din Malayesia.

Potrivit sursei citate, șeful diplomației nord-coorean a anunţat ambasada malayesiană de la Phenian de motivele acestei măsuri şi a declarat că speră ca totul să se rezolve cât mai repede pentru a putea continua legătura diplomatică dintre cele două ţări, conform KCNA.

În 4 martie, ambasadorul Coreei de Nord la Kuala Lumpur a fost declarat „persona non grata”, astfel că va trebui să părăsească teritoriul Malaeziei în 48 de ore, potivit Reuters. Decizia a venit la trei săptămâni de la asasinarea lui Kim Jong-nam, pe aeroportul din Kuala Lumpur. Potrivit unor surse oficiale americane și sud-coreene, fratele dictatorului de la Phenian ar fi fost asasinat de agenți ai regimului nord-coreean.

La finalul lunii februarie, ambasadorul nord-coreean la Kuala Lumpur, Kang Chol, a declarat că țara sa „nu poate avea încredere” în modul în care autoritățile din Malaezia gestionează investigarea acestui caz. El a acuzat totodată Malaezia de „înțelegere secretă cu forțe externe”, făcând aluzie la Coreea de Sud.

Astfel, autoritățile malaeziene i-au cerut ambasadorului nord-coreean să-și ceară scuze pentru acuzațiile făcute, însă nu a primit niciun răspuns, potrivit ministrului malaezian de externe, Anifah Haji Aman. „Malaezia va reacționa ferm împotriva oricărei insulte sau oricărei încercări de a-i fi stricată reputația”, a declarat sâmbătă Anifah.

În 13 februarie, fratele dictatorului Kim Jong-un a fost asasinat în incinta aeroportului din Kuala Lumpur. În 24 februarie, autoritățile din Malaysia au anunțat că Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, ar fi fost omorât cu un agent neurotoxic VX, care intră în categoria armelor de distrugere în masă, potrivit raportului toxicologic citat de BBC.

Şeful poliţiei din Malaysia, Khalid Abu Bakar, a declarat că Departamentul Chimic al statului a detectat prezenţa agentului neurotoxic a fost detectată în monstre prelevate de la ochi şi faţă . El a mai precizat că poliția analizează mai multe probe și investighează cum a ajuns substanța pe teritoriul malaysian.

„În cazul în care cantitatea de substanţă chimică introdusă în ţară a fost mică, ar fi dificil pentru noi să o detectăm”, a declarat el pentru Reuters.

Potrivit unul expert din  cadrul institutului de cercetare Rand Corporation, Bruce Bennett, este nevoie de o cantitate infimă de substaţă pentru a ucide un om. Agentul neurotoxic se manifestă prin afectarea imediată a nervilor celui expus la substanţă, cauzând în primul rând un tremurat la nivelul întregului corp, ca mai apoi să fie indusă moartea. 

 

 

Cele mai citite

INCREDIBIL. UDMR a obținut 488 de voturi la europarlamentarele de la Câmpina unde sunt doar… 19 maghiari

Scorul foarte bun obținut de UDMR la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 a scos în evidență și o situație surprinzătoare și totodată...

Motivul pentru care Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare după cinci ani, deși avea de ispășit o pedeapsă de nouă ani

Fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, a fost eliberat condiționat la sfârșitul lunii mai, deși avea o pedeapsă de nouă ani de închisoare...

Inteligența artificială a dat verdictul pentru meciul România – Ucraina, de la EURO 2024

EURO 2024 începe, iar România va disputa primul meci luni, 17 iunie 2024, de la ora 16:00. "Tricolorii" lui Edi Iordănescu vor înfrunta Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă