37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăPoliticăMotivul pentru care Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare după cinci...

Motivul pentru care Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare după cinci ani, deși avea de ispășit o pedeapsă de nouă ani

Fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, a fost eliberat condiționat la sfârșitul lunii mai, deși avea o pedeapsă de nouă ani de închisoare de executat prin contopirea mai multor condamnări.

Decizia Tribunalului Ilfov de a-l elibera anticipat a fost motivată în principal de conduita exemplară a lui Mazăre în timpul executării pedepsei și de progresul în procesul său de reeducare.

În ciuda gravității infracțiunilor pentru care a fost condamnat, Tribunalul Ilfov a apreciat că Radu Mazăre a avut o conduită exemplară în închisoare și că procesul său de reeducare este aproape finalizat. Aceste aspecte au fost decisive în luarea deciziei de eliberare condiționată, care a redus durata efectivă a detenției sale la doar cinci ani, în loc de nouă.

Radu Mazăre a fost implicat în diverse scandaluri și acuzații de corupție în timpul mandatului său ca primar al Constanței, iar eliberarea sa a stârnit reacții mixte în rândul opiniei publice din România.

Decizia finală

Este adevărat că infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave şi că prejudiciile produse prin săvârşirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucţie al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menţinerea persoanei condamnate în detenţie, se arată în motivare.

Instanţa a transmis că Mazăre a fost recompensat de 27 de ori în penitenciar şi nu a fost sancţionat disciplinar.

Contrar argumentelor primei instanţe, instanţa de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susţin concluzia că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condiţiile în care acesta nu a fost sancţionat disciplinar pe întreaga perioadă de detenţie, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanţă) şi i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare), se mai precizează în document.

De altfel, Tribunalul Ilfov a ținut cont de faptul că Radu Mazăre nu este cunoscut cu antecedente penale, are o familie, s-a căsătorit în perioada detenţiei şi soţia sa este însărcinată, având şi un copil major.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă