14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMagicienii din spatele animalutelor

Magicienii din spatele animalutelor

Cu animalele sale vorbitoare, "Babe" a presupus o uriasa scamatorie, in spatele careia a stat un volum imens de munca, tehnica si bani. Nimic nu se putea realiza fara procedeele moderne in crearea efectelor speciale. A trebuit ca acestea sa fie realizate atat de subtil incat sa nu fie sesizate. Rezultatul a fost incredibil si a fost recompensat pe merit cu un Oscar.

Pentru ca purceii se maturizeaza repede, pentru rolul lui Babe au fost folositi succesiv 48 de purcelusi din rasa Large White Yorkshires. Fiecare dintre ei a avut gene false aplicate de specialisti in machiaj. In orice momenty a fost nevoie de cel putin sase purcei disponibili pe platou pentru rolul principal. Noua caini au fost dresati pentru a-l juca pe Fly.

In total, la film au participat 970 animale, dintre care 550 oi. Animalele au fost folosite pe tot parcursul filmarilor, combinandu-se actiunea lor reala cu cea imbunatatita pe computer. Producatorii au apelat la efecte speciale mai mult pentru a realiza miscarile din gura ale animalelor. Nu toate acestea au fost trucate. Pentru a parea ca vorbesc, animalele au fost dresate sa-si miste maxilarele sau au primit mancare, pe care au mestecat-o, simuland astfel vorbirea. Patru case de productie a efectelor speciale au fost folosite pentru a face ca animalele domestice din film sa vorbeasca si sa mearga, cu un realism nemaintalnit pana la acea data.

Cu toate ca filmul arata altceva, animalele nu au avut deloc de suferit de-a lungul filmarilor. Babe este vazut cazand, lovit de busteni… totul a fost insa filmat in asa maniera incat purceii sa stea departe de pericol. Intr-una dintre scene vedem animalele pline de vopsea –  aceasta era in realitate un amestec inofensiv de acuarele netoxice pentru copii. In alta scena il vedem pe micul Babe la un concurs de la targ, ridicat in aer de fermier care il tine de picioarele din spate, un mod obisnuit in care fermierii manevreaza purceii. Totusi, in acest caz, dresorul nu a permis ca animalul sa fie in aceasta pozitie mai mult de trei secunde.

Scenele violente au avut nevoie de folosirea dublurilor-roboti si au fost filmate pe secvente scurte. In episodul in care un caine il agreseaza pe Babe, cainele a fost real, iar purcelul-butaforie. Cand Babe ataca un caine, a fost folosit un purcel adevarat si un caine-robot. Singura scena din film in care s-au atacat doua animale reale a fost scena luptei dintre cei doi caini ai fermei, Rex si Fly, unde li s-a permis celor doi sa se harjoneasca pentru zece secunde. Cainii au avut totusi botnite speciale iar unghiile le-au fost taiate pentru a evita ranirea. Fly schiopateaza in urma infruntarii, dar cainele simuleaza de fapt acest lucru, dupa indicatiile dresorului. Iar Rex agonizand este in realitate un caine-robot care isi apleaca capul si-si invarte ochii. Nici un animal nu a fost tranchilizat sau pus in situatii neplacute de dragul filmului.

Rata Ferninand, cea care se crede cocos si sare de pe acoperis, a fost filmata in realitate sarind de la o distanta mica de sol, dar cu putin montaj si mai ales cu un sunet prelung, caderea pare veritabila. Pentru caderea lui Babe de pe rampa cocosului, el a fost de fapt dresat sa coboare cu spatele pe aceasta, ceea ce i-a reusit cam tot timpul la repetitii, mai putin la filmare, cand a alunecat si a cazut (de la mica inaltime). Pentru ca nu a fost ranit, producatorii au decis ca se poate folosi cu mai mare succes aceasta scena decat una in care sa mearga impecabil.

Cu cainii a fost mai usor – Rex a fost dresat sa stea pe un bustean care pluteste pe un rau involburat. Apa nu era cu adevarat agitata, miscarile camerei fiind acelea care au creat aceasta senzatie. Scena in care Rex sare intr-un camion in miscare, a fost si ea filmata pe bucati, mai intai cu un caine care alearga dupa masina, apoi cu cainele atarnand de remorca. In realitate, acesta statea linistit, ridicat in doua labe, pe o platforma putin mai joasa atasata camionului in miscare. Scena in care Babe-purcelul, si Fly-cainele, sunt plini de afectiune unul fata de celalalt, a fost filmata cu animale adevarate, dresate multa vreme pentru a se crea o legatura intre ele.

Pentru filmarea turmelor de oi au fost folosite atat animale adevarate cat si roboti. In scena rara cand oile sunt vazute mergand aliniat, la unison, ele au fost dresate ca atunci cand una este strigata, toate sa o urmeze. In plus, au fost legate cu un material subtire, nesurprins de camera.

Dresajul si filmarea, aceste uriase menajerii au insemnat un efort de proportii. Coordonatorul muncii cu animalele a fost Karl Lewis Miller, care inca din 1963 a lucrat ca dresor si a ajutat la realizarea a numeroase filme si emisiuni de televiziune. Printre altele, a participat la productia "Beethoven" (1 si 2), "Nasul", "Columbo", "M.A.S.H.", "Ce vraji a mai facut nevasta mea". Cu toate ca au fost folosite nenumarate efecte speciale, animalele reale au fost atat de bine dresate incat au dus cu bine la capat 80% din actiunea filmului.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă