29.5 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialLupta cu pirateria a esuat din nou

Lupta cu pirateria a esuat din nou

Autoritatile americane nu pot opri raspandirea pe Internet a codului cu ajutorul caruia utilizatorii pot decripta, copia si redistribui materiale cu licenta inscriptionate pe HD-DVD.
Gandit ca urmas al traditionalului DVD, dar si ca o unitate optica care sa poata stoca pana la de trei ori mai multe date decat predecesorul sau, HD-DVD-ul a fost creat si pentru a ajuta la scaderea numarului de produse piratate la nivel mondial. Dezvoltat de firmele asiatice Toshiba si NEC, discul cu protectie impotriva copierii era destinat in principiu industriei de divertisment, cu precadere distribuitorilor de filme si jocuri pentru console.
Pe 26 decembrie anul trecut o persoana ce folosea aliasul muslix64 a distribuit prin intermediul unui forum un software, BackupHDDVD, impreuna cu un numar hexadecimal, care, folosite impreuna, puteau ajuta la decriptarea protectiei discului. La acea vreme compania AACSLA, care se ocupa de procesarea materialelor aflate sub licenta de distributie, a reusit sa schimbe codul, iar discurile produse dupa data de 23 aprilie a.c. nu mai pot fi decodate cu ajutorul softului de mai sus. Insa la cateva zile a aparut si noul cod, pe mai multe site-uri web, de data aceasta transmiterea numarului in cauza fiind mult mai rapida.
"Hackerii au demonstrat inca o data ca nici o protectie nu poate fi un obstacol", spune Andrei Badescu, specialist IT. El considera ca majoritatea companiilor trebuie sa investeasca mai mult in a gasi o solutie ideala pentru protejarea continutului. "Pana cand nu se va implementa o criptare complexa, filmele vor continua sa circule in voie pe Internet", a adaugat Badescu.
Toate insemnarile continand codul cu ajutorul caruia se pot decripta HD-DVD-urile au disparut de pe mai multe site-uri in urma avertizarii primite de la AACSLA ca vor suporta consecintele legii daca informatiile respective nu vor fi sterse. Insa utilizatorii au gasit metode alternative, precum imprimarea codului pe tricouri si vinderea lor tot pe Internet. "Nimeni nu poate face nimic sa opreasca fenomenul de distribuire, pentru ca nici o companie nu va putea da in judecata sute de mii de oameni care au intrat in posesia codului", a declarat avocatul Richard Neff, citat de Reuters. El mai explica faptul ca legile sunt indreptate impotriva celor care reproduc diverse materiale aflate sub copyright cu scopul de a le comercializa la scara foarte larga, nu impotriva utilizatorilor casnici care distribuie filmele prin metoda "sharing".

Digg.com, acuzat de cenzura

Scandalul s-a amplificat la mijlocul saptamanii trecute, cand mai multe articole, continand informatia "interzisa", scrise de bloggeri si publicate la Digg.com au fost sterse de catre administratorii site-ului in urma somatiei primite de la AACSLA. In scurt timp utilizatorii au acuzat site-ul de cenzura, numarul insemnarilor pe acest subiect crescand la cateva mii in decursul a catorva ore. In cele din urma, Kevin Rose, fondatorul site-ului, a anuntat ca nu vor mai sterge insemnarile si ca se vor pregati sa suporte consecintele legale.

Cele mai citite

Ambasadorul României în SUA s-a întâlnit cu Nadia Comăneci

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Nadia Comăneci, cea mai bună gimnastă din întreaga istorie a României. În anul 1989, Nadia a...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă