12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialLista lui Dughin, Kremlinul și barilul

Lista lui Dughin, Kremlinul și barilul

Masiva ofensivă propagandistică rusească găsește Occidentul total nepregătit, mai ales în Europa de Est.

A circulat săptămâna trecută în spațiul online o listă (care ar fi fost extrasă din computerul lui Alexandr Dughin de către hackeri ucrai­neni) cu persoane considerate a fi vectori de influență pro-Rusia în spațiul politic, intelectual și mediatic românesc. Sigur, auten­ti­ci­ta­tea ei e departe de a fi ga­rantată. În plus, nu știm dacă persoanele menționate au acceptat acest gen de statut sau sunt doar ținte po­ten­țiale. Cert este că mulți din­tre ei au recunoscut că au avut contacte directe cu Du­ghin. Însă faptul că există astfel de liste și că rușii, pe canale formale sau informale, au o strategie clară pe această direcție e o certitudine.

Moscova a excelat dintotdeauna în recrutarea unor agenți de influență în spațiile lor de in­te­res. A făcut asta cu mare succes în perioada sovietică și o face și acum. Într-un document privitor la strategia de soft-power a Rusiei în Balcani, întocmit la cererea lui Putin de think-tankul Council for Foreign Relations din Moscova, se spune că: „În această regiune care este legată în mod tradițional de Rusia nu ne putem limita doar la a investi în com­panii. Trebuie să cheltuim bani pe in­fra­struc­tură și în oamenii de acolo care văd în Rusia o alternativă la puterile occidentale”.

E adevărat, Federația Rusă se confruntă în acest moment cu probleme economice serioase. De­și s-a spus adesea despre sancțiunile impuse de occidentali că sunt „fără dinți”, impactul acestora, mai ales efectele co­­laterale de natură psihologică, s-au dovedit a fi în final sub­stanțiale: investițiile au fost suspendate, rubla s-a de­va­lo­rizat dramatic, banii au plecat masiv în afară (exodul de capital de la începutul acestui an este evaluat la circa 100 de miliarde de dolari). Peste as­ta s-a suprapus un alt ele­ment cu potențial desta­bi­li­zator mult mai mare: scăderea dramatică a prețului barilului de petrol până la un nivel mai mic de 70 de dolari. O veste foarte proas­tă pentru Putin, în condițiile în care jumătate din încasările bugetare și 70 de procente din exporturile Rusiei se bazează pe energie. Iar bugetul pe 2015 este calculat la un preț al ba­rilului de 105 dolari!

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă