17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialLegea prevenţiei în sănătate, noi controverse în Parlament

Legea prevenţiei în sănătate, noi controverse în Parlament

Deputatul Mircea Irimie (ALDE) a susţinut luni la dezbaterea “Ora Guvernului” că parlamentarii şi ministrul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru protejarea asiguraţilor, nu pentru condamnarea lor la moarte, transmite Agerpres

“Ne dorim ca acei care trec prin această luptă să aibă o povară mai mare şi să piardă bătălia sau să le creştem şansa la viaţă? Proiectul de lege propus de PNL privind nedecontarea tratamentelor la pacienţii bolnavi de cancer care nu au fost investigaţi la timp este un proiect de lege care doreşte condamnarea la moarte a pacienţilor de cancer. Faţă de această situaţie, judecătorii CEDO statuează faptul că lipsa asistenţei medicale încalcă dreptul la viaţă, pentru că statele care au ratificat convenţia europeană sunt obligate să ia toate măsurile pentru protejarea cetăţenilor lor”, a declarat Irimie în plenul Camerei Deputaţilor. 

El a punctat că prevenţia nu trebuie să conducă la cinism. “Nu trebuie să tratăm bolnavi în funcţie de ce nu avem, ci conform protocoalelor terapeutice. (…) Este mult mai eficient să previi în loc să tratezi, însă prevenţia nu trebuie să conducă la cinism”, a conchis deputatul. 

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a declarat că programele de prevenţie există, dar nu sunt atât de bine finanţate pe cât ar trebui. “Toată lumea vrea prevenţie, toată lumea vrea să finanţeze astfel de programe şi aduc aminte tuturor că aceste programe există în planul Ministerul Sănătăţii, este adevărat nu sunt atât de bine finanţate pe cât ar trebui. Problema care s-ar impune a fi rezolvată ar fi finanţarea, creşterea finanţării MS. În rest, a veni cu restricţii, cu coerciţii şi practic, în final, pedepsirea bolnavului care are o patologie foarte gravă cred că nu ar rezolva nimic, ba mai mult nu ar avea decât efectul ca acei bolnavi să nu mai aibă acces la tratament”, a afirmat fostul ministru al Sănătăţii. 

El a precizat că trebuie continuate programele de prevenţie începute anul trecut. “Sfatul meu este acela de a crea cadrul şi infrastructura. De a continua programele începute anul trecut, de a dezvolta infrastructura pe cancer, de a avea angiografe, tocmai ca să nu mai avem acei bolnavi şi tocmai pentru a avea unde să îi tratăm şi în momentul în care avem toată infrastructura pusă la punct putem pune anumite condiţii, dar până atunci cadrul şi infrastructura”, a explicat Bănicioiu. 

Deputatul PSD a remarcat că iniţiatori ai legii prevenţiei nu sunt prezenţi în plen. “Nu sunt decât doi colegi. Mă aşteptam ca doamna preşedinte (al PNL – n.r.) Gorghiu să fie în sală, mai ales că era un proiect foarte important pentru domnia sa sau cel puţin aşa ne-a anunţat”, a spus Bănicioiu. 

La rândul său, deputatul UNPR Liliana Mincă a declarat că nu va vota proiectul de lege al PNL privind prevenţia în sănătate, adăugând că o adevărată prevenţie înseamnă venituri la nivelul UE pentru populaţie şi dotarea corespunzătoare a spitalelor. 

“Cetăţenii din judeţul Botoşani m-au trimis astăzi în faţa dumneavoastră să vă spun că ei resping în mod categoric ideea lansată de către PNL cu privire la obligarea bolnavilor de cancer să-şi plătească tratamentul prin aşa-zisa motivaţie că s-au sustras de la programul de prevenţie. Prevenţia în medicină nu se face prin înfiinţarea a tot soiul de agenţii care să împovăreze şi mai mult suferinţa bolnavilor de cancer. Prevenţia adevărată se face prin asigurarea unui salariu, a unei alocaţii de stat la nivelul Uniunii Europene şi a unei pensii corespunzătoare cetăţeanului român care să-i permită în mod real să meargă periodic la controalele medicale”, a afirmat Liliana Mincă, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea pe marginea legii prevenţiei în sănătate la care a participat şi ministrul de resort. 

Deputatul UNPR a adăugat că prevenţia adevărată înseamnă “dotarea spitalelor de stat cu aparatură corespunzătoare unui control medical adecvat”. “Înseamnă politici de stopare a migraţiei medicilor români în alte ţări prin asigurarea unui salariu corespunzător pregătirii şi muncii lor. Prin urmare cetăţenii din judeţul Botoşani nu votează, prin intermediul meu, propunerea PNL privind legea prevenţiei în sistemul de sănătate din motivele expuse mai sus. Nu este o lege benefică cetăţenilor României”, a declarat Mincă. 

În finalul intervenţiei sale, deputatul UNPR l-a întrebat pe Patriciu Achimaş-Cadariu când demisionează din funcţie pentru cei doi copii din judeţul Argeş cu sindrom hemolitic-uremic care au murit, “dintr-un motiv pe care nici astăzi ministrul Sănătăţii nu-l ştie”. 

Politicile PNL vizează creşterea cheltuielii publice şi private pentru sănătate în termen de cinci ani până la 10% şi include prevenţia în domeniu, dar ea trebuie asumată ca decizie de către cetăţeni, a declarat deputatul PNL Horia Cristian, luni, în plenul Camerei Deputaţilor. 

“Am auzit în şapte ani de Parlament de cel puţin 10 proiecte de lege care spun să se aloce 6% sau 8% din PIB pentru Sănătate, dar nimeni nu spune cum. Noi avem un plan coerent, credibil, care în termen de cinci ani poate să ducă la creşterea cheltuielii pentru Sănătate, publică şi privată în România, până la 10%, dar toate aceste planuri pe care le avem în diverse domenii nu exclud problemele legate de prevenţie şi începerea prevenţiei la un moment dat. (…) Trebuie să spunem alegătorilor adevărul: că fiecare dintre noi este responsabil pentru sănătatea sa şi că statul poate să facă, cât poate să facă, dar până la limită. Şi fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea deciziilor pe care le luăm. Dacă nu vrei să faci programe de prevenţie, nu am nicio problemă, dar trebuie să-ţi asumi răspunderea”, a declarat Horia Cristian în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor pe proiectul legislativ privind legea prevenţiei în sănătate. 

Liberalul a amintit că Nicolae Bănicioiu, când era ministru a vorbit despre prevenţie, spunând că “este momentul să ne gândim să penalizăm pacienţii”. “Eu nu spun să penalizăm pacienţii, eu spun aşa: dacă nu vrei să participi la prevenţie, asumă-ţi cheltuiala bolii pe care nu vrei să o previi. (…) Eu mă bucur că avem astăzi, aici, această dezbatere şi nu înţeleg de ce PSD-ul se teme de dezbatere şi ne cere să retragem această lege. Avem ocazia să dezbatem legea în Senat, avem să o dezbatem în Cameră. Şi putem să facem o dezbatere şi, în final, dacă doriţi, puteţi să amendaţi legea sau puteţi să o respingeţi”, a arătat Horia Cristian. 

Deputatul PNL a spus că dezbaterea ar fi trebuit să înceapă cu păstrarea unui moment de reculegere “în memoria Institutului Cantacuzino care a decedat”. “Ministerul Sănătăţii s-a spălat pe mâini de această problemă şi spune: le cumpărăm vaccinurile prin licitaţie publică. Şi Ministerul Educaţiei nu poate, nu are de ce să finanţeze producţia de vaccinuri în România. (…) Pot să vă dau exemple nenumărate – despre programul de depistare a cancerului de col uterin, despre care s-a vorbit că are o rată de atingere a obiectivelor de 8%. Sau putem să vorbim despre programul de evaluare a stării de nutriţie a copiilor din România, care se referă la trei milioane de copii şi care, atenţie, urmăreşte să evalueze patru copii în fiecare judeţ. (…) Ăsta este nivelul la care se desfăşoară prevenţia în România la ora actuală “, a afirmat Horia Cristian.

Fostul ministru al sănătăţii, deputatul Cseke Attila, consideră că problema principală, inclusiv a clasei politice, este aceea că nici după 26 de ani nu s-a stabilit că sistemul sanitar şi sănătatea reprezintă o prioritate, subliniind că UDMR nu este de acord cu înfiinţarea unei noi autorităţi cu competenţă în domeniu. 

“Nu cred că este mai grav pentru un bolnav căruia astăzi i se descoperă o boală gravă să i se spună că mai trebuie să şi plătească. Nu cred că aceasta este modalitatea. În schimb, eu cred că problema noastră principală, inclusiv a clasei politice, este aceea că nici după 26 de ani noi nu am stabilit că acest sistem sanitar şi că sănătatea este o prioritate. Vă rog să vă uitaţi pe structura bugetului alocat sănătăţii, cu foarte rare excepţii – şi în anul acesta degeaba este mai mare numeric – se compune din contribuţiile cetăţenilor şi din contribuţiile firmelor şi din taxa pe viciu şi foarte puţin din bugetul de stat care se alocă prin transfer la sănătate. Aceasta e problema şi, până nu o rezolvăm, vom avea în continuare dezbateri”, a declarat Cseke Attila, luni, la “Ora Guvernului”. 

El a adăugat că UDMR nu este de acord cu înfiinţarea unei noi autorităţi cu competenţă în domeniul sănătăţii. “Nu suntem de acord cu înfiinţarea unei noi autorităţi cu competenţă în domeniul sănătăţii, indiferent din ce reorganizare, din reorganizarea Ministerul Sănătăţii, din reorganizarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, alte instituţii subordonate ministerului. Noi trebuie să avem (…) toate instituţiile şi toate atribuţiile la un singur loc, nu să înfiinţăm o autoritate care să fie sub coordonarea Guvernului”, a punctat deputatul. 

Cseke Attila a susţinut că este necesară o dezbatere despre mentalitatea societăţii în ceea ce priveşte sănătatea. “Sunt de acord că această mentalitate trebuie modelată şi că această mentalitate trebuie schimbată, trebuie încercate noi metode, dar această modelare continuă să vină prin măsuri proactive, nu prin măsuri coercitive, prin măsuri în care cointeresăm cetăţeanul să aibă o viaţă mai sănătoasă”, a explicat deputatul. 

Cele mai citite

Corabia Piraților Beach Club Avrig – tărâmul exotic cu atracții estivale

Comunicat de presă 14 mai 2024 Vara își intră tot mai serios în drepturi iar iubitorii de momente de relaxare specifice acestui anotimp trebuie...

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...
Ultima oră
Pe aceeași temă