28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialLech Walesa: În accidentul de lângă Smolensk, Polonia a plătit pentru "demonstraţia...

Lech Walesa: În accidentul de lângă Smolensk, Polonia a plătit pentru “demonstraţia electorală” a lui Kaczynski

“În această dispută toţi au dreptate”, declară fostul preşedinte polonez Lech Walesa, cu referire la polemica dintre Rusia şi Polonia pe marginea cauzelor accidentului aviatic de lângă Smolensk, soldat cu moartea a numeroase personalităţi de vază ale statului polonez, între care şi preşedintele Lech Kaczynski.

“Putem avea pretenţii atât la dispecerii ruşi, care ar fi putut interzice în mod categoric aterizarea, însă şi piloţii polonezi ar putea fi acuzaţi că au încercat cu orice preţ să aterizeze”, subliniază Walesa, într-un interviu acordat cotidianului polonez Wirtualna Polska, citat de Agerpres.

Totuşi, în raportul Comitetului Interstatal pentru Aviaţie, tema dispecerilor ruşi nici măcar nu a fost abordată. În opinia lui Walesa, acest lucru s-a întâmplat pentru că “aceste probleme constituie obiectul unor anchete ale procurorilor”. “Raportul Comitetului prezintă doar informaţii despre ceea ce a dus la catastrofă, în planul aspectelor tehnice. Problema dispecerilor ruşi şi cea a vinovăţiei lor trebuie pusă în altă parte”, este de părere fostul preşedinte al Poloniei.

Liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, fratele preşedintelui defunct, a făcut declaraţii critice pe marginea raportului Comitetului Interstatal pentru Aviaţie, care “ar compromite în mod serios guvernul polonez”. Drept replică, Walesa declară că “Jaroslaw Kaczynski însuşi constituie o mare compromitere, iar ceea ce afirmă el nici nu merită discutat”.

Lech Walesa consideră că o atitudine mai dură faţă de Rusia nu ar fi dus nicăieri. “Catastrofa a avut loc în ţara lor, ei pot face ce vor”. De altfel, Walesa consideră că autorităţile ruse au acţionat bine în acest caz. “Mi-e neplăcut să afirm, dar până în acest moment ei (ruşii) au acţionat extrem de bine. Şi eu aş vrea să le imput ceva ruşilor, dar nu pot, pentru că pe marginea cazului Smolensk ei merită recunoaştere şi recunoştinţă, nu perdafuri”, afirmă Walesa.

În opinia lui Walesa, extrem de importantă este discuţia pe care fraţii Kaczynski au purtat-o folosind o legătură prin satelit în timpul zborului şi “care va dezvălui totul: cine şi cum a contribuit la producerea catastrofei”. “Problema este dacă ruşii sau americanii ne vor permite să luăm cunoştinţă cu acest billing. Dacă da, vom fi salvaţi”, declară Walesa.

De altfel, nu doar discuţia pe care fraţii Kaczynski au purtat-o în timpul zborului constituie cheia pentru “enigmă”. Potrivit lui Lech Walesa, trebuie început cu aceea că respectivul zbor nici nu trebuia să existe. “La Katyn fusese invitat premierul Donald Tusk /…/ Lucrurile puteau fi organizate bine, nu să se facă mişcări negândite. Aceasta a fost o manevră bazată de ambiţiile lui Lech Kaczynski, o demonstraţie electorală nepregătită corespunzător. Un comportament demonstrativ care ne costă scump”, subliniază Walesa.

 

Cele mai citite

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă