14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialKosovo: Premierul Thaci a revendicat victoria în primele alegeri

Kosovo: Premierul Thaci a revendicat victoria în primele alegeri

Premierul kosovar Hashim Thaci a revendicat victoria pentru formaţiunea sa, Partidul Democratic din Kosovo (PDK), înainte de anunţarea rezultatelor oficiale ale primelor alegeri de după declararea independenţei teritoriului de Serbia, relatează NewsIn.

Thaci şi-a felicitat susţinătorii într-un discurs difuzat de posturile de televiziune. “Victoria este a noastră”, a spus el, citat de ziarul Koha Ditore. “A fost o victorie a democraţiei şi a valorilor democratice”, a adăugat el.

Potrivit unui exit-poll transmis de agenţia Gani Bobi, PDK a obţinut 31 la sută dintre voturi, devansând Liga Democratică a Kosovo (LSK), condusă de primarul Priştinei Mustafa Isa, care ar fi primit 25 la sută din sufragii.

Formaţiunea nou înfiinţată Vetevendosje ocupă a treia poziţie, cu 15 la sută din voturi, iar Alianţa pentru Viitorul Kosovo a obţinut 12,5 la sută.

Rata de eroare a exit-pollului este de 2,5 la sută.

Dacă aceste cifre se vor confirma, formarea unui guvern va fi dificilă pentru Thaci. PDK şi LKD au format anterior o coaliţie, dar Thaci a convocat alegeri anticipate după ce LDK s-a retras luna trecută de la guvernare.

Scrutinul s-a desfăşurat fără probleme, în pofida tensiunilor dintre majoritatea albaneză şi minoritatea sârbă, potrivit Comisiei Electorale.

Aproximativ 1,6 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă cei 120 de membri ai Parlamentului, dintre cei 1.265 de candidaţi propuşi pe 29 de liste, din care şapte albaneze şi opt sârbe.

20 de locuri sunt rezervate minorităţilor, dintre care 10 celor 120.000 de sârbi care locuiesc în Kosovo, în enclave din teritoriu şi în nord, la graniţa cu Serbia.

Procesul electoral a fost urmărit de 850 de observatori internaţionali şi 26.000 locali.

Printre cele mai importante provocări cu care se confruntă Kosovo se numără o rată a şomajului de 45 la sută – chiar mai mare în rândul tinerilor – şi una dintre cele mai slab dezvoltate economii din Europa.

Deşi este recunoscut de multe ţări occidentale, Kosovo nu este încă membru ONU, iar majoritatea etnicilor albanezi sunt supuşi la presiuni pentru a demonstra că pot construi cu minoritatea sârbă o relaţie paşnică.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 17 februarie 2008.  România se află printre cele doar câteva ţări europene care nu recunosc independenţa Kosovo.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă