21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Klaus Iohannis, discuție cu preşedintele CE pe tema imigranţilor

UPDATE: Klaus Iohannis, discuție cu preşedintele CE pe tema imigranţilor

UPDATE: Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat pe Twitter, că a vorbit la telefon cu președinte Klaus Iohannis despre criza imigranților. 

Președintele Comisiei Europene l-a întrebat pe Klaus Iohannis care este poziția oficială a României în această chestiune, iar răspunsul președintelui a fost că România este solidară cu cei 160.000 de refugiați, că România se implică în toate programele Uniunii Europene și va sprijini așa cum poate aceste demersuri, potrivit Mediafax

Totuși Klaus Iohannis ar fi subliniat că  poziția României rămâne fermă: va respinge toate cotele obligatorii pentru că, fizic, în acest moment, nu poate găzdui mai mult de 1.785-1.800 de refugiați, cota care a fost stabilită, de altfel, în urmă cu câteva luni de zile. 

Klaus Iohannis i-ar mai fi spus lui Jean Claude Juncker că România este gata să trimită și mai mulți experți în cadrul programului Frontex, pentru a-i ajuta pe cei din Uniunea Europeană.

Juncker a scris că a discutat cu Iohannis despre consiliul JAI de mâine, unde se va vota propunerea făcută de CE pentru redistribuirea a 120.000 de refugiați. 

“Tocmai am avut o conversaţie cu Klaus Iohannis, preşedintele României, pentru pregătirea Consiliului extraordinar de luni al miniştrilor de Interne”, a transmis Juncker prin Twitter.

Amintim că Klaus Iohannis s-a opus cotei obligatorii de imigranți care i-ar reveni, respectiv 6.351 de refugiați. 

——-

Preşedintele Klaus Iohannis va vorbi la telefon, cel mai probabil în cursul zilei de duminică, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema imigranţilor, a declarat duminică,consilierul prezidenţial Leonard Orban, relatează Mediafax

Discuţia se va axa asupra “pachetului migraţiei”, în perspectiva reuniunii Consiliului JAI, care va avea loc luni.

Citește și: Oprea: Vom vota împotriva cotelor obligatorii la JAI

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene a precizat că discuţia nu va avea ca scop informarea lui Jean-Claude Juncker asupra poziţiei României cu privire la cotele obligatorii de imigranţi, având în vedere că aceasta este “foarte bine” cunoscută la Bruxelles.

“Poziţia României este cunoscută, foarte bine cunoscută, la Bruxelles. (Discuţia – n.r.) nu este doar să se informeze domnul Juncker cu privire la poziţia României. Poziţia României a fost reiterată şi cunoscută nu doar din ceea ce s-a comunicat public, dar inclusiv România în discuţiile care au avut loc şi-a precizat foarte clar poziţia”, a precizat Leonard Orban.

Reprezentanţii statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunța că țara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi, respingând cotele obligatorii.

CItește și:  MAE: Un stat UE nu poate fi penalizat pentru că nu are capacitatea de a primi un număr impus de imigranți

Reuniunea miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene (UE), programată luni la Bruxelles, va fi coordonată de Jean Asselborn, ministrul pentru Imigraţie şi Azil din Luxemburg, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

La şedinţa Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) sunt invitaţi şi reprezentanţi ai agenţiilor Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite responsabile de gestionarea imigraţiei. Reprezentanţii Agenţiei UE pentru Frontiere (Frontex), ai Oficiului European pentru Susţinere în materie de Azil (EASO), ai Agenţiei europene a poliţiei (Europol), Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) vor oferi cele mai noi informaţii despre fluxurile migratorii şi despre situaţia de pe teren. Şedinţa Consiliului JAI se va desfăşura pe baza acestor date.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă