27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialJurnalistii straini din Iran, impiedicati sa relateze evenimentele

Jurnalistii straini din Iran, impiedicati sa relateze evenimentele

Mai multe institutii de presa straine au acuzat duminica autoritatile iraniene ca i-au impiedicat pe jurnalistii lor sa transmita manifestatiile de protest fata de realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinjad, transmite Mediafax.

Doua posturi germane de televiziune au afirmat ca jurnalistii lor au fost impiedicati sa relateze evenimentele, in timp ce trustul britanic BBC a anuntat un bruiaj "provenind din Iran" care afecteaza emisiunile sale in Orientul Mijlociu si Europa.

Televiziunea publica olandeza Nederland 2 a declarat ca doi dintre reporterii sai au fost arestati si somati sa paraseasca Iranul.

Printre abuzurile impotriva presei figureaza de asemenea arestarea a doi ziaristi belgieni si inchiderea pentru o saptamana a biroului din Teheran al postului Al-Arabiya.

Redactorii-sefi ai posturilor germane ARD si ZDF au acuzat autoritatile iraniene ca i-au impiedicat duminica pe reporterii lor sa relateze de la manifestatiile postelectorale, potrivit unei scrisori adresate ambasadorului Iranului.

Corespondentul principalului post al ARD in Iran, Peter Mezger, nu mai poate parasi hotelul in care este cazat, iar Halim Hosny de la ZDF si colegii sai nu au dreptul sa relateze evenimentele, potrivit sefilor de redactie.

"Vedem (in aceste actiuni) o lipsa de libertate a presei si a principiilor democratice" se arata in mesajul adresat ambasadorului.

ARD si ZDF declara ca "vor continua sa relateze evenimente din Iran in publicatiile lor" intr-o maniera "critica, justa si independenta".

BBC a mentionat la randul sau un "important bruiaj electronic al satelitilor pe care ii utilizeaza in Orientul Mijlociu pentru a transmite semnalul BBC Persian in Iran". Potrivit trustului, tehnicienii au "stabilit originea interferentelor, iar acestea provin din Iran".

Peter Horrocks, director al BBC World Service, a declarat ca John Simpson, corespondent al BBC la Teheran, si cameramanul sau, au fost arestati pentru scurt timp si a afirmat ca presa a fost tinta unor presiuni pentru a nu transmite in strainatate imagini ale manifestatiilor.

Doi jurnalisti belgieni, Willy Vandervorst, care lucreaza pentru postul de radio francofon RTBF, si Jef Lambrecht, de la postul de radio flamand VRT, au fost arestati duminica la Teheran, potrivit agentiei Belga. Acestia au fost retinuti timp de o ora si eliberati ulterior cu conditia sa nu faca fotografii sau sa inregistreze imagini.

Potrivit RTBF, unul dintre sunetisti, Miguel Allo, a fost agresat de fortele de ordine in timpul unei relatari.

Postul olandez Nederland 2 a anuntat arestarea lui Jan Eikelboom si a cameramanului sau, Dennis Hilgers. Acestia "erau pe cale de a filma in fata cartierului general al lui (Mir Hossein) Moussavi, principalul rival al lui Ahmadinjead, cand au fost arestati de politie", a precizat acesta.

"Ei au fost fost impinsi catre un zid, iar inregistrarile lor au fost confiscate. Autorizatiile de filmare le-au fost retrase si au fost obligati sa paraseasca tara imediat".

Al-Arabyia, postul de televiziune cu capital saudit, a anuntat ca biroul sau din Teheran a fost inchis "pentru o saptamana", fara nici o explicatie.

Corespondentul postului public spaniol de televiziune a anuntat sambata ca politia i-a confiscat inregistrarea din timpul unei manifestatii.

Cele mai citite

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Noul președinte slovac Peter Pellegrini promite că va reuni țara

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei, promiţând că va reuni ţara, care este puternic divizată din punct de...

Edward Iordănescu spune că echipa națională este pregătită pentru EURO 2024. “Am convingerea că suntem gata de luptă!”

Edward Iordănescu, selecționerul "tricolorilor", a transmis că echipa este pregătită pentru meciul de debut și pentru Campionatul European. România va întâlni echipa Ucrainei, luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă