25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCorespondență RL din Transnistria: Joc politic al liderilor de la Tiraspol. Ei...

Corespondență RL din Transnistria: Joc politic al liderilor de la Tiraspol. Ei susțin că Transnistria e victima pactului Ribbentrop-Molotov, care a unit-o forțat cu Basarabia – ruptă anterior de România

Așa-zisul ministru de Externe al administrației de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev, susține că actuala regiune transnistreană ar fi o victimă a pactului Ribbentrop – Molotov, convenit între Hitler și Stalin în anul 1939.

După cum se știe, pactul Ribbentrop – Molotov este cel care a decis ca Basarabia să fie ruptă de România  și cedată Uniunii Sovietice.
Fără a pronunța numele României, reprezentantul diplomatic al Tiraspolului, Vitaly Ignatiev, a declarat, joi, că pactul Ribbentrop – Molotov, semnat în 1939 și aplicat în anul 1940, este cel care a unit Basarabia cu Transnistria.

“Situația de acum este ca în 1940, când Transnistriei i-a fost atașată Basarabia. Malul drept al Nistrului a devenit Republica Moldova, iar partea stângă e Transnistria. Din punct de vedere istoric, Transnistria n-a fost niciodată parte a Republicii Moldova. În anul 1990, Parlamentul Republicii Moldova s-a pronunțat asupra pactului Ribbentrop – Molotov, declarând că nu e valabil. De ce trebuie noi, acum, în secolul XXI, să mai respectăm pactul Ribbentop – Molotov?”, s-a întrebat, retoric, Vitaly Ignatiev.

Reprezentantul Tiraspolului a prezentat această argumentație la sediul așa-zisului Minister de Externe al Transnistriei, într-o întâlnire avută cu câțiva jurnaliști de la Chișinău și de la București.

Administrația de la Tiraspol insistă în acest moment pe o variantă de rezolvare a crizei din Transnistria prin separarea totală a acestei regiuni de Republica Moldova. Pe de altă parte, de la Chișinău, după instalarea ca președinte a lui Igor Dodon, se sugerează că ar fi posibilă o federalizare a Republicii Moldova, astfel încât Tiraspolul să obțină o poziție egală cu Chișinăul, în cadrul aceleiași țări.


Citește și: Igor Dodon se întâlnește din nou cu liderul de la Tiraspol. Președintele Republicii Moldova este deja acuzat că a dat mâna cu separatiștii

Chestiunea cea mai sensibilă rămâne însă aceea a "reintregrării", adică recăpătarea controlului autorităților de la Chișinău asupra raioanelor din regiunea transnistreană. Purtătorul de cuvânt Ion Ceban ne-a precizat că acest subiect are caracter "politic" și nu se află pe ordinea de zi a convorbirilor de joi, dar că el va fi probabil abordat "într-o discuție neformală".


Autoritățile de la Tiraspol resping însă această soluție de compromis. “Președintele nostru  (Vadim Krasnoseliski – n.n.) este pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără Transnistria”, a subliniat Vitaly Ignatiev.


Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluţii pentru dezvoltarea societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă