18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialJihadiştii încep asaltul asupra Libanului

Jihadiştii încep asaltul asupra Libanului

În Irak, situaţia s-a deteriorat considerabil dacă mai era posibil – după un nou val de violenţe în ultimele zile, extremiştii Statului Islamic (SI) au prelua controlul asupra celui mai mare baraj din Irak, un câmp petrolier şi trei oraşe, determinând prima înfrângere a forţelor kurde de la luptele din nordul ţării, în iunie. ONU anunţă peste 200.000 de refugiaţi. Jihadiştii şi-au extins revendicările teritoriale şi în Liban, duminică preluând prin lupte un mic oraş.

După ce au preluat controlul asupra unor vaste regiuni din Siria şi Irak, teroriştii sunniţi ai Statului Islamic se concentrează asupra Libanului. Unul dintre comandaţi, arestat de forţele de securitate libaneze, a precizat că duminică a fost lansat un atac premeditat la Arsal, un orăşel din Liban cu 35.000 de locuitori şi unde se află peste 100.000 refugiaţi sirieni. Surse libaneze au precizat că în acelaşi timp, la Tripoli, al doilea oraş al Libanului, s-a produs o ripostă aparent coordonată – oameni înarmaţi afiliaţi SI, au atacat soldaţi libieni. Ministrul Apărării, Samir Mokbel, a precizat că în luptele cu djihadiştii, zece soldaţi libanezi au fost ucişi şi alţi 25 răniţi în timp ce alţi 13 sunt daţi dispăruţi, cel mai probabil răpiţi. De asemenea, militanţii au luat ostatici 16 poliţişti. Funcţionari din Beirut au declarat că sunt surprinşi de capacitatea SI de a lansa un atac pe mai multe fronturi în interiorul Libanului. Aceste acţiuni reprezintă un revers pentru grupul şiit libanez Hezbollah, care a luptat în Siria alături de forţele guvernamentale siriene contra rebelilor musulmani, în majoritate sunniţi. În martie, Hezbollah a lansat o vastă operaţiune pentru a cuceri oraşele siriene de la frontieră justificând că luptă pentru protejarea Libanului de extremişti. Duminică, Hezbollah a precizat că „este alături de instituţiile militare” în lupta contra militanţilor SI.

Alertă la Mossul

Grupurile teroriste ale SI au preluat controlul barajului de la Mossul după retragerea forţelor kurde fără luptă, a anunţat televiziunea irakiană de stat. Retragerea rapidă a trupelor kurde „peshmergas” este o lovitură severă pentru singura forţă din Irak care a rezistat până în prezent în faţa combatanţilor islamişti care redesenează harta Orientului Mijlociu.

În câteva zile, teroriştii SI au capturat trei oraşe în nordul Irakului şi au pus o presiune uriaşă asupra regiunii kurde. Oraşele Sumar, Sinjar şi Wana au căzut în mâinile rebelilor, alături de un câmp petrolier şi a celui mai mare baraj din ţară, de o importanţă strategică. Dacă teroriştii sabotează barajul, oraşul vecin Mossul ar fi ameninţat de un „tsunami” care ar pune în pericol vieţile a zeci de mii de locuitori. Peste 200.000 de irakieni au fugit din oraşele capturate, peste care flutură steagul negru al SI, ONU vorbind de o „tragedie umanitară”. Statul Islamic a distrus sistematic moschei şi sanctuare şiite în teritoriile capturate, alimentând nivelul violenţelor sectare fără precedent de la războiul civil din 2006-2007 în Irak.

Martori citaţi de media externă susţin că „jihadiştii au ajuns în triunghiul frontalier dintre Irak, Siria şi Turcia”. Ambiţiile SI au alarmat alte state arabe, care se tem că succesul teroriştilor ar putea atrage militanţi în toată regiunea. Regele Abdallah al Arabiei Saudite a cerut liderilor regionali şi erudiţilor religioşi să împiedice ca Islamul să fie deturnat de extremiştii militanţi. Arabia Saudită consideră SI o organizaţie teroristă.  

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă