25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialJihadiştii Al Qaeda vor controlul Siriei

Jihadiştii Al Qaeda vor controlul Siriei

Jihadiştii străini veniţi din lumea arabă joacă un rol din ce în ce mai dominant în bătălia pentru controlul Siriei, iar numărul sirienilor care luptă pentru a înlătura regimul lui Bashar al-Assad este depăşit de miile de arabi şi alţi musulmani non-sirieni care au intrat în ţară în ultimii doi ani şi s-au alăturat luptei.

Fluxul de voluntari jihadişti s-a accelerat şi aceşti non-sirieni au început să ia avans într-o varietate de roluri prin care Statul Islamic al Al Qaeda afiliat la Irak şi Siria (ISIS) încearcă să-şi afirme controlul asupra unor vaste zone din nord, ale insurgenţilor sirieni. Jihadiştii străini au comandanţi pe câmpul de luptă şi au devenit lideri de facto ai localităţilor din zonele aflate sub controlul rebelilor, devenind o prezenţă vizibilă şi redutabilă în regiuni mai largi ale teritoriului, potrivit sirienilor care trăiesc în nord. Saudiţi, tunisieni şi libieni sunt naţionalităţile cele mai frecvent întâlnite, dar sunt prezenţi şi oameni din Cecenia, Kuweit, Iordania, Irak şi Emiratele Arabe Unite. În august, talibanii din Pakistan anunţau că sunt instalaţi în Siria. Printre cei ucişi în luptele recente se află şi un comandant marocan care a fost ani de zile prizonier la Guantanamo Bay (Cuba). Potrivit unor estimări prudente, în ultimii doi ani au intrat în Siria peste 10.000 de combatanţi extremişti străini, număr ce îl depăşeşte pe acela al voluntarilor intraţi în Irak sau în Afganistan pentru a lupta împotriva trupelor americane.

Sirienii, agasaţi

Fluxul de străini agită inevitabil riveranii, care nu apreciază intruziunea şi nici interpretarea rigidă a Islamului pe care combatanţii Al Qaeda caută să o impună în Siria, ţară care a fost mereu conservatoare, însă departe de a fi extremistă. Confruntările au izbucnit cu o regularitate crescândă, în cursul ultimelor săptămâni, între unităţi fidele Armatei Siriene Libere, care stipulează că obiectivul său principal este răsturnarea regimului Assad, şi unităţile islamiste care au făcut cunoscut că ambiţia lor principală este crearea unui stat islamic într-o lume musulmană. În ultimele zile, ISIS a contrariat populaţia locală din nordul Siriei anunţând interzicerea folosirii tutunului. Grupurile Armatei Siriene Libere au fost alungate din oraşul Raqqa în lupte despre care locuitorii spun că erau conduse de un comandant libian. Contradicţii au apărut şi între jihadiştii unui stat islamic mai radical şi Jabhat al-Nusra, mişcare siriană afiliată la Al Qaeda, şi se înregistrează diverse alianţe pentru crearea unui front anti-ISIS.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă